Είναι πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ακόμη και στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι στη χώρα αυτή ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξάγεται αύριο Πέμπτη, τόνισε χθες βράδυ ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Η Βρετανία, που γειτονεύει με την Ιρλανδία και είναι ο σημαντικότερος εμπορικός της εταίρος, κινδυνεύει να απολέσει την απρόσκοπτη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών εάν οι εκλογείς αποφασίσουν να ταχθούν υπέρ του Brexit, της αποχώρησης από την ΕΕ.

Ενώ η Νορβηγία ανήκει στην ενιαία αγορά, χάρη σε μια εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ, η Ελβετία, που επίσης δεν είναι κράτος μέλος, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αυτήν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει ότι η Βρετανία θα χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν επιλέξει την αποχώρησή της από την Ένωση.

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία», είπε ο Νούναν, εξηγώντας ότι η Βρετανία «είναι ο σημαντικότερος πελάτης μας».

Σε δηλώσεις του στο δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, ο Μάικλ Νούναν τόνισε ότι «στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν μετά το (σ.σ. ενδεχόμενο) Brexit, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο διότι είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και ο πιο σημαντικός μας πελάτης».

Πάντως ο Νούναν —που νωρίτερα χθες διαβεβαίωσε πως το πλήγμα για την ιρλανδική οικονομία από την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «διαχειρίσιμο»— πρόσθεσε ότι αισιοδοξεί διότι περιμένει πως οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.