Αγωγή κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων αυτοκινήτων της, κατέθεσε το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στον δήμο της Βοστώνης, Boston Retirement System.

Πρόκειται για την πρώτη πρόταση συλλογικής δράσης ομολογιούχων κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η αγωγή ζητά την ανάκτηση των ζημιών των ομολογιούχων, που αγόρασαν τίτλους από τις 23 Μαΐου 2014 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, συνολικού ύψους άνω των 8 δις δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομικής εταιρειάς, Labaton Sucharow.

Το ασφαλιστικό ταμείο στρέφεται επίσης κατά της Volkswagen Group of America και της Volkswagen Group of America Finance.

Σε ανακοίνωσή της η  Labaton Sucharow αναφέρει  ότι «λανθασμένες και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις» της Volkswagen οδήγησαν στη διαπραγμάτευση των ομολόγων της σε «τεχνητά φουσκωμένες τιμές…, που μειώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων».

«Την ίδια χρονική περίοδο που η Volkswagen εξαπατούσε τους Αμερικανούς επενδυτές και τις Ρυθμιστικές Αρχές με τα χειραγωγημένα συστήματά της εκπομπών ρύπων, αντλούσε δισεκατομμύρια δολαρίων από τους επενδυτές στις αμερικανικές αγορές κεφαλαίων», ανέφερε ο Thomas A. Dubbs, εταίρος της Labaton Sucharow, με ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραπλάνησε τους ομολογιούχους, αποκρύπτοντας ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα μηχάνημα σε κάποια από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της, που της επέτρεπε να περιορίζει τις εκπομπές αερίων κατά τη διάρκεια των ελέγχων, αυξάνοντας τις πωλήσεις, αναφέρεται στην αγωγή.