Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει πίσω την ανάκληση της βίζας για τους πρόσφυγες και θα επιτρέπει σε όσους κατέχουν έγκυρη βίζα την είσοδο στις ΗΠΑ ώστε να συμμορφωθεί με την χθεσινή απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ, η οποία μπλοκάρει προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ανατρέψαμε την προσωρινή ανάκληση της βίζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, και θα ξεκινήσει εκ νέου τον έλεγχό τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή, το συντομότερο δυνατό, για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή του Σιάτλ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Λιγότερες από 60.000 βίζες ανακλήθηκαν προσωρινά βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες επτά κρατών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ ανέστειλε πριν από μία εβδομάδα προσωρινά το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων των ΗΠΑ και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, διάρκειας 90 ημερών, για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Να υπενθυμίζουμε ότι με tweet του ο Ντ. Τραμπ επιτίθονταν στο δικαστή που ανέτρεπε το Διάταγμά του για τους πρόσφυγες, αποκαλώντας τον γελοίο.