Του Κωνσταντίνου Σιούμπουρα

Ο Στέλιος Μοσχούλας εκμυστηρεύεται τα πάντα για το Humanstories.gr στον Κωνσταντίνο Σιούμπουρα και στο menoeuorpi.gr. Η ιστοσελίδα μέσα από την οποία εδώ και 9 μήνες γνωρίζουμε αισιόδοξες και πρωτότυπες ιστορίες ανθρώπων της «διπλανής πόρτας» δεν «μιζεριάζει» από το εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον της Ελλάδας  και μετατρέποντας τις αδυναμίες σε προτερήματα ανοίγει πανιά για τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

ΚΣ: Ποιο ήταν το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης και τι προσδοκίες είχατε στην αρχή;

ΣΜ: Η ιστοσελίδα Humanstories.gr καλύπτει ένα κενό στον τομέα της προβολής αισιόδοξων , πρωτότυπων ιστοριών ανθρώπων, που δεν έχουν τη δύναμη, την οικονομική βάση και τις γνωριμίες για να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό το ταλέντο τους σε κάποιον τομέα, την επιτυχημένη επιχειρηματική τους «απόπειρα»…

Κι όλα αυτά από επαγγελματίες δημοσιογράφους με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του έντυπου κι ηλεκτρονικού τύπου, από επαγγελματία φωτογράφο κι ένα κύκλο συνεργατών σε παρεμφερείς τομείς.

ΚΣ: Σε ποιους απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σας;

ΣΜ: «Κατά ένα μαγικό τρόπο συνυπάρχουν στο διαδικτυακό «παιδί μας», στο humanstories.gr, επιστήμονες που είναι κορυφαίοι στο είδος τους με απλούς επαγγελματίες που διακρίνονται στον τομέα τους, με άνδρες και γυναίκες που πάλεψαν σκληρά στη ζωή τους κι αφού πέρασαν δεκάδες σκοπέλους βρήκαν τη δικιά τους Ιθάκη… Με τους Ομογενείς που ξενιτεύτηκαν, μεγαλουργούν στο εξωτερικό και δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα Ελλάδα, με παππούδες και γιαγιάδες των ακριτικών νησιών, με αθλητές που ξέφυγαν από τα στενά όρια ενός αγωνιστικού χώρου κι άνοιξαν τα «φτερά» τους για άλλα ενδιαφέροντα»…

Η παραπάνω περιγραφή φιλοξενείται και στο «ιδιαίτερο» ABOUT της ιστοσελίδας μας, μέσα από την οποία καθημερινοί άνθρωποι, επιχειρηματίες επικοινώνησαν τη δουλειά τους και βρήκαν διαύλους εξωστρέφειας και συνεργασίας πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα με το εξωτερικό και την Ομογένειά μας, που πλέον – στην Ελλάδα των μνημονίων και της φυγής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας – αριθμεί κοντά στα 5 εκατομμύρια!

Μέσα από το Humanstories.gr, με έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό αλλά ταυτόχρονα κι άκρως επαγγελματικό τρόπο, μπορεί ο καθένας να εκφράσει τη δικιά του μοναδική humanstory, μια ιστορία που τον αντιπροσωπεύει, που τον τιμάει, που του δημιουργεί σχέσεις ταύτισης κι έμπνευσης με χιλιάδες άλλους Έλληνες και μη ανά τον κόσμο.

Κι είναι καλό να σταθώ στις δύο πολύ σημαντικές, για όλη την ομάδα (Αντώνης, Δώρα, Μάχη, Ζωή…) μας, λέξεις: την έμπνευση και την ταύτιση! Από την πρώτη στιγμή που σκεφθήκαμε να «εμφανίσουμε στον αέρα του διαδικτύου» το HumanStories θέλαμε οι ιστορίες μας να μπορέσουν να βγάλουν από το τέλμα, κυρίως σκέψης και δημιουργίας και μετά από το επαγγελματικό, αρκετούς συνανθρώπους μας. Σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η έμπνευση από κάποιον για να ξεκινήσουμε κάτι παρόμοιο ή απλά να πάρουμε δύναμη για να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε κάθε είδους ταλέντο και δεξιότητα, είναι σημαντικότατη. Πόσο μάλλον αν ταυτιστούμε με την ψυχική δύναμη και θέλησή του για την επίτευξη του στόχου του.

ΚΣ: Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιο το όραμα της επιχείρησης;

ΣΜ: Η δυναμική μας, σε μια επιχείρηση που δεν έχει από πίσω κάποιον μεγάλο επενδυτή είναι μεγάλη, αν κι ακόμη δεν έχουμε κλείσει εννέα μήνες ζωής. Έχουμε αποκτήσει δυνατό, «ορκισμένο» κοινό, κάτι βέβαια που δε μας καθησυχάζει. Το αντίθετο, μάλιστα, μας δίνει δύναμη για να πάμε παρακάτω και να ανεβούμε όλες τις ανηφόρες που είναι στο δρόμο μας, με κύριο γνώμονα την εξωστρέφεια. Τη θεωρούμε πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας να κάνουν γνωστό το ταλέντο τους στο εξωτερικό και σε μια αγορά, πέρα των 15 εκατομμυρίων περίπου Ελλήνων ανά τον κόσμο.

Θέλουμε να προσθέσουμε πέρα από τις υπάρχουσες γλώσσες της ιστοσελίδας μας (Ελληνικά κι Αγγλικά) την Αραβική, την Ισπανική και την Κινέζικη, από τη στιγμή που στοχεύουμε στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με ειδικά application που θα δομηθούν σε μια έξυπνη «ανάγνωση» κι «αφήγηση» των ιστοριών μας.

ΚΣ: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα δίνει πραγματικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες; Πόσο καιρό σας πήρε να ιδρύσετε την επιχείρηση και εάν σκεφτήκατε στην αρχή να τα παρατήσετε λόγω γραφειοκρατίας, έλλειψη χρηματοδότησης, φορολογία κτλ.

ΣΜ: Κίνητρα; Άγνωστη λέξη για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως δεν είμαστε μια παρέα που στηρίζουμε και τρεφόμαστε από τη μεμψιμοιρία και τη μιζέρια. Αντίθετα βλέπουμε μπροστά και βρίσκουμε τρόπους για να μετατρέψουμε τι αδυναμίες μας, σε προτερήματά μας ως χώρα κι ως πολίτες της. Έτσι, ψάχνουμε και δημιουργούμε διαρκώς νέες υπηρεσίες για τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες μας σε περίπου 100 χώρες της υφηλίου. Ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν πολύ ευχάριστες ειδήσεις, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί η «Inspiration Week», η «Εβδομάδα Έμπνευσης» για ανθρώπους που το «Λέει η Καρδιά τους» και δε σταματούν να ελπίζουν και να δημιουργούν.

ΚΣ: Ποιες θεωρείτε ως σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις;

ΣΜ: Στόχος μας είναι να γίνουμε ακόμη πιο οικουμενικοί, με ένα ακόμη πιο ευρύ κοινό από το εξωτερικό και να μπούμε σε πιο digital μονοπάτια ανάπτυξης και συνεργασιών, μέσω εγχειρημάτων και συνεργειών που άμεσα θα ανακοινωθούν και σχετίζονται με την αναγκαία σχέση και βοήθεια που πρέπει να αναπτύξουν οι μεγάλες εταιρίες, που εδρεύουν στην Ελλάδα με τους πολίτες αυτής της χώρας.

ΚΣ: Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, υπάρχει κάτι που θα κάνατε/ενεργούσατε διαφορετικά; Πως βλέπετε τον εαυτό σας μετά από ένα διάστημα 5 ετών;

ΣΜ: Για να μιλήσουμε πιο επιχειρηματικά, θα θέλαμε να μπει σε πρώτο πλάνο η εξεύρεση από την πρώτη στιγμή οικονομικών πόρων, μέσω Angels, VC, για να αναπτυχθούμε πιο γρήγορα και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε άμεσα τους στόχους μας, χωρίς καθυστερήσεις κι άσκοπες αναβολές. Θα μπορούσαμε να καθιερωθούμε πιο γρήγορα στον χώρο και να αναπτύξουμε τα πλάνα μας τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Σχετικά με το 2ο σκέλος του ερωτήματός σας, οραματιζόμαστε την ομάδα μας να αναπτύσσεται διαρκώς, να μεγαλώνει σε αριθμό ατόμων – συνεργατών και να μπορέσουμε να δώσουμε θέσεις εργασίας σε περισσότερους επαγγελματίες στην Ελλάδα, διότι επιμένουμε ότι η βάση είναι και θα παραμείνει εντός συνόρων.