Η New Development Bank (NDB) μετά από τρία χρόνια διεργασιών δημιουργήθηκε από τις πέντε αναδυόμενες οικονομίες ως αντίβαρο στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική στέλνουν το μήνυμα προς τη Δύση πως πλέον δεν εξαρτώνται από τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Πούτιν δήλωσε: «Η νέα τράπεζα θα είναι μέρος ενός συστήματος μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονται για να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν την οικονομική παρενόχληση χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους».

«Η σύνοδος επιβεβαίωσε πως εκφραζόμενα ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων» ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεγκέι Λαβρόφ.

Η NDB προς το παρόν είναι ένα ίδρυμα και τα πρώτα προγράμματα χρηματοδοτούνται με το αρχικό κεφάλαιο των 50 δις δολαρίων. Μόλις τα χρήματα αυτά εξαντληθούν θα στραφεί προς τις αγορές, οι οποίες θα στηρίξουν το νέο εγχείρημα μόνο αν τα προγράμματά της στεφθούν με επιτυχία.