Παρά την αρχική αισιοδοξία οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών σταμάτησαν στις 2 τα ξημερώματα διότι δεν κατέληγαν σε συμφωνία.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup. Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε ότι δεν έβγαινε το Staff Level Agreement όσο περνούσε ο καιρός με δεδομένο ότι το σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον».

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο υπήρξε σημαντική πρόοδος κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο κείμενο των Θεσμών. Οι πληροφορίες θέλουν στα κείμενα των τριών Θεσμών να είναι όλα συμφωνημένα, ακόμη και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Ωστόσο σε κρίσιμα ζητήματα υπάρχουν μεγάλες διαφορές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος για περεταίρω συζήτηση.  Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι:

Το πρωτογενές πλεόνασμα με το Ταμείο να εκτιμά ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% που ισχυρίζεται η κυβέρνηση (και αποδέχονται οι Ευρωπαίοι).

Το φορολογικό με το Ταμείο να πιέζει να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ. Επίσης δεν δέχονται τις αυξήσεις στην φορολογία του καπνού.

Οι συντάξεις με την ελληνική πλευρά να μην δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών (αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, παραχώρηση στα κόκκινα δάνεια)

Τα «κόκκινα δάνεια» με την κυβέρνηση να φαίνεται πως συζητά την κατάργηση της εξαίρεσης των στεγαστικών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016.