Στον Γιάννη Τροχόπουλο ανέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την ευθύνη διοργάνωσης της «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα ΒιΒλίου 2018», τη σημαντική διάκριση που κέρδισε από την UNESCO, η πόλη της Αθήνας.

Ο κ. Τροχόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον δήμαρχο Αθηναίων, με την αποδοχή της νέας του θέσης, δήλωσε: «Χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης να αναλάβω την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του έργου. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Θα συνεργασθώ με την ομάδα που κατάφερε να ανακηρυχθεί η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Στόχος μας είναι το βιβλίο να «συναντήσει» όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε για ένα τέτοιο σκοπό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του κ. Ιωάννη Τροχόπουλου

Ο Ιωάννης Τροχόπουλος, 57 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Yπηρέτησε ως Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας από το 1990 έως και τον Μάιο του 2012.Τον Αύγουστο του 2010, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IFLA στο Gothenburg της Σουηδίας, παρέλαβε το ετήσιο βραβείο “Access to Learning” του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, για λογαριασμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2016, ημέρα που παραιτήθηκε, κατείχε τη θέση του  Γενικού Διευθυντή και Διευθύνοντος Σύμβουλου στην Α.Ε. «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Είναι ιδρυτικό μέλος του Future library, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που υποστηρίζει την ανάπτυξη των Δημόσιων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών και αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές των πολιτιστικών οργανισμών.