Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, διέψευσε κατηγορηματικά τις φημολογίες που θέλουν τη Ρωσία να έχει επεξεργαστεί και παραδώσει στην κυβέρνηση τη χώρας ένα νέο σύνταγμα, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπάρ», η Ρωσία ολοκλήρωσε τη θέσπιση νέου συντάγματος, βάσει του οποίου θα αφαιρούνται πολλές από τις εξουσίες του Προέδρου και, ταυτόχρονα, δημιουργείται μια πιο αποκεντρωμένη κυβέρνηση, σε δύο πιθανές παραχωρήσεις προς την συριακή αντιπολίτευση.

Η συριακή Προεδρία ξεκαθαρίζει, μέσα από την επίσημη σελίδα της στο facebook: «Κανένα σχέδιο συντάγματος δεν έχει παρουσιαστεί στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Ό,τι έχει ειπωθεί σχετικώς στα μέσα ενημέρωσης, είναι απόλυτα αναληθές. Οποιοδήποτε μελλοντικό σύνταγμα για την Συρία δεν θα παρουσιαστεί από το εξωτερικό, αλλά θα είναι στην ολότητα του συριακού: Αποτέλεσμα συζήτησης και συμφωνίας από τους ίδιους τους Σύριους, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα».

Τον ισχυρισμό για τη θέσπιση συντάγματος στη Συρία έρχεται να ενισχύσει και το Bloomberg, το οποίο μετέδωσε τη συνεργασία Ρωσίας και Η.Π.Α. για τη σύνταξη σχεδίου συντάγματος στη Συρία