Η καταστροφική μανία των τζιχαντιστών δεν έχει τέλος. Σειρά είχε η «Πύλη του Θεού» στην Νινευή, το μνημείο που χρονολογείται στην εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ (7ος αι. π.Χ.) λεηλατήθηκε από μαχητές του ISIS.

Από το 2014 όταν και κατέλαβαν της πόλης της Μοσούλης, ο αριθμός καταστροφών σε αρχαίους ναούς και μνημεία τεράστιας πολιτισμικής αξίας που έχει καταγραφεί είναι τρομακτικός. Τελευταίο «θύμα» τους είναι η «Πύλη του Θεού» που ανακαλύφθηκε το 1968 και θεωρείται μια από τις αρχαίες πύλες που προστάτευαν την Νινευή.

Παράλληλα, σύμφωνα με επιβεβαιώσεις ακτιβιστών, στα τέλη του 2014 στόχος των τζιχαντιστών έγινε το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι που δέσποζε εδώ και 1.400 χρόνια σε λόφο κοντά στη Μοσούλη.

Ζημιές ανείπωτου μεγέθους έχουν καταγραφεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ κυρίως στο Νιμρούντ και την Χάτρα αλλά και σε μουσεία, απ” όπου οι τζιχαντιστές λεηλατούν τους χώρους και κλέβουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς για να τους πουλήσουν, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση της δράσης τους μέσω της αρχαιοκαπηλείας.