Ανοίγει  σήμερα τις πύλες της για το κοινό η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Το βράδυ, στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιείται από τους: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΔΕΘ – HELEXPO, Έλληνες εκδότες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέχρι τη Κυριακή η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ- Helexpο.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 300 περίπου εκδότες εκ των οποίων 214 Έλληνες και 80 ξένοι από 20 χώρες.
Συνολικά, στην έκθεση, θα πραγματοποιηθούν 284 εκδηλώσεις. Από αυτές, οι 135 είναι οι εκδηλώσεις του γενικού προγράμματος, 27 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος στους Πρόσφυγες, 46 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 εκδηλώσεις στον χώρο της παιδικής και νεανικής γωνιάς.

Στο σύνολο των εκδηλώσεων θα συμμετέχουν 500 ομιλητές: συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων.

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 13ης ΔΕΒΘ συνθέτουν ένα πολυποίκιλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται το θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την Παιδική και Εφηβική Γωνιά.

Φέτος τιμώμενη χώρα στην έκθεση είναι η Ρωσία.

Η είσοδος στη ΔΕΒΘ είναι ελεύθερη για το κοινό.