Νέα εκτελεστική διαταγή υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφαιρώντας το Ιράκ από τον προηγούμενο κατάλογο των επτά μουσουλμανικών χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορευόταν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Το μέτρο, προβλέπει απαγόρευση για 90 ημέρες στους πολίτες  Ιράν, Λιβύης, Συρίας, Σομαλίας, Σουδάν και Υεμένης και 120 ημερών για όλους τους πρόσφυγες. Η νέα διαταγή θα αρχίσει να ισχύει στις 16 Μαρτίου. Την προηγούμενη απαγόρευση του Τραμπ, έχει μπλοκάρει ομοσπονδιακό δικαστήριο. Είχε προκαλέσει απίστευτο κομφούζιο σε αεροδρόμια, ενώ έγιναν σε πολλές χώρες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον υποστήριξε ότι η διαταγή στοχεύει να προστατεύσει τη χώρα από ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Ο Τίλερσον, συζήτησαν μαζί με τον υπερσυντηρητικό υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς και τον διευθυντή της Homeland Security, Τζον Κέλι τη νέα ντιρεκτίβα. Ο Σέσιονς υποστήριξε πως σύμφωνα με ο FBI, για περισσότερα από 300 άτομα που εισήλθαν στις ΗΠΑ, γίνονται έρευνες για πιθανές παραβάσεις που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Η καινούργια ντιρεκτίβα, παρόλο που αναφέρει ότι θα επιτραπεί σε πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εισέλθουν στις ΗΠΑ, περιορίζει τον αριθμό που επιτρέπεται να εισέλθουν, σε 50.000 το χρόνο. Σύμφωνα με το Associated Press, δεν προβλέπεται σ΄ αυτή, προτεραιότητα για θρησκευτικές μειονότητες.