Ο Φιντέλ Κάστρο συμμετείχε στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) και η ομιλία του είχε χαρακτήρα πολιτικού αποχαιρετισμού.

H εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο στο βήμα του συνεδρίου του PCC ήταν η μεγαλύτερης διάρκειας δημόσια εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Μεταδόθηκε ολόκληρη στην κουβανική τηλεόραση (μαγνητοσκοπημένη) και ο Κάστρο (που είχε μείνει καθιστός) φαινόταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στις προηγούμενες εμφανίσεις του.

«Γίνομαι 90 σύντομα, και σύντομα θα είμαι όπως όλοι οι άλλοι» είπε. «Η ώρα έρχεται για όλους και ίσως είναι μία από τις τελευταίες φορές που θα μιλήσω σε αυτήν την αίθουσα» συνέχιζει, τονίζοντας: «οι ιδέες όμως των κουβανών κομμουνιστών θα μείνουν ως απόδειξη για τον πλανήτη πως αν τις δουλέψουμε με ζήλο και αξιοπρέπεια, μπορούν να παράξουν τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι».

Στο ίδιο το συνέδριο του PCC, επανεπιβεβαιώθηκε η ηγεσία των Ραούλ Κάστρο και Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα αλλά και του 15μελούς Πολιτικού Γραφείου.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ραούλ Κάστρο, ακόμη και μετά την προαναγγελθείσα αποχώρησή του από την κουβανική ηγεσία το 2018, θα μπορεί ενδεχομένως να μείνει στην κεφαλή του PCC.