Το 2017 θέλουμε να είναι έτος εφαρμογής μεταρρυθμιστικών τομών που θα αλλάξουν όλη την εικόνα του Δημοσίου, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη χθες το το βράδυ κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου των Γρεβενών, στο πλαίσιο της επίσκεψής της από το Σάββατο το πρωί  στην Π.Ε. Γρεβενών. Οπως είπε η κ. Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιό της, «στόχος μας είναι μια διοίκηση που να χαρακτηρίζεται από την διαφάνεια, την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα, σύγχρονη και ανοιχτή στον πολίτη και τις συμμετοχικές διαδικασίες».

Όπως εξήγησε αυτό θα γίνεται πράξη σε σύντομο διάστημα με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία, και να μην σπαταλούνται ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Όπως τόνισε ο στόχος είναι ένας: «Να πάψει επιτέλους ο πολίτης να ταλαιπωρείται και ο υπάλληλος να μπορεί να κάνει με παραγωγική αξιοπρέπεια τη δουλειά του».
Ανακοίνωσε ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται οι οργανισμοί των Υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων και των οργανογραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανέφερε ότι με τους νέους οργανισμούς που καταρτίζονται, «θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος υπάλληλος βρίσκεται σε ποια θέση και ποια ακριβώς είναι η εργασία κάθε υπαλλήλου στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου».

Eκπρόσωποι φορέων, της αυτοδιοίκησης αλλά και πολίτες έθεσαν ερωτήματα για προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα,  όπως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και τα νέα διόδια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Βενέτικου ποταμού και στην Νεάπολη Κοζάνης στον κάθετο άξονα Κρυσταλοπηγής – Σιάτιστας.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι «παλεύουμε με το σύστημα των διοδίων, ώστε να αλλάξουν οι συμβάσεις, γιατί τα μεγάλα συμφέροντα πάνε πρώτα στην Κομισιόν για να εξασφαλίσουν τα οικονομικά συμφέροντά τους».

Τέλη Απριλίου ξεκινά η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας
Μιλώντας χθες το μεσημέρι σε δημοσιογράφους στα Γρεβενά και αναφερόμενη στο θέμα της κινητικότητας εξήγησε ότι «έχει δοθεί προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου να κατατεθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του δημοσίου, όπου θα αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση. Που έχουμε ελλείψεις και που πλεόνασμα υπάλληλων».

Η διαδικασία της εθελοντική κινητικότητας θα ξεκινήσει προς τα τέλη Απριλίου, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στον ψηφιακό χάρτη της υπηρεσίας ανά νόμο και περιοχή και θα μπορεί να βλέπει την εικόνα του φορέα που θα ήθελε να μετατεθεί η να μεταταχθεί. Όσοι φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ δεν ανταποκριθούν στην κατάθεση των σχεδίων ψηφιακών περιγραμμάτων «θα τεθούν εκτός κινητικότητας, δεν θα μπορούν να δέχονται προσωπικό από άλλους οργανισμούς ενώ την ίδια στιγμή το προσωπικό που διαθέτουν θα μπορεί να μετακινείται σε άλλες υπηρεσίες».

Όπως πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, μετά το πέρας της διαδικασίας της κινητικότητας θα πάψουν να υπάρχουν μετατάξεις και αποσπάσεις με την μορφή που τις ξέρουμε σήμερα και οι όποιες εκκρεμότητες προκύπτουν θα ελέγχονται σε αυστηρά υπηρεσιακό επίπεδο από ένα μηχανισμό του ΑΣΕΠ. Για την αξιολόγηση των υπάλληλων τόνισε ότι «θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας». Επεσήμανε ότι θα γίνει με αντικειμενικά κριτήριά χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και ότι «οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να φοβούνται».

Τέλος, στις συνεχείς αναφορές του αντιπεριφερειάρχη, Ευάγγελου Σημανδράκου, για «το τέρας της γραφειοκρατίας» με την καθυστέρηση πληρωμών  υπογραφών συμβάσεων, για απλές εργασίες που χρειάζεται η αιρετή περιφερειακή διοίκηση, αλλά και την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, η υπουργός παραδέχθηκε ό,τι υπάρχει γραφειοκρατία ό,τι πρέπει «να την αντιπαλέψουμε σκληρά καθότι δεν είναι και εύκολος αντίπαλος».

Στη σύντομη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Ευάγγελου Σημανδράκου, οι φορείς ζήτησαν απλουστεύσεις στην καθημερινή λειτουργία της διοίκησης για τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς στον αποχιονισμό και την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ζητήθηκε, επίσης, η αναμόρφωση των οργανογραμμάτων των υπηρεσιών γιατί υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντικών στελεχών που διευθύνουν ή προΐστανται μόνο του εαυτού τους.

Το πρωί, η Όλγα Γεροβασίλη επισκέφθηκε τον δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη. Το βράδυ παραβρέθηκε σε εορταστική κοινωνική εκδήλωση των αστυνομικών της περιοχής και σήμερα το πρωί αναμένεται να επισκεφθεί το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.

Πηγή: ΑΜΠΕ