Σύμφωνα με τα exit polls τo 78% περίπου, των Ελβετών, ψήφισε αρνητικά για την εφαρμογή του ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος 2.500 φράγκων το μήνα.

Η λαϊκή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» (RBI) είχε προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν.

Η πρόταση έκανε λόγο για ένα ελάχιστο εισόδημα 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα -πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία- και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.

Η εφαρμογή  της πρότασης υπολογίζεται ότι  θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως,  που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.

Μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα το ποσό να φαντάζει μεγάλο, ωστόσο τα 30.000 φράγκα το χρόνο υπερβαίνει  ελάχιστα από το όριο φτώχειας του 2014 για τη χώρα, που ορίζεται στα 29.501 φράγκα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας στους οκτώ πολίτες ζουν κάτω του ορίου της φτώχειας στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας, ποσοστό που ξεπερνά τη Γαλλία, τη Δανία και τη Νορβηγία.