Με ψήφισμα του την Πέμπτη 14 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε πως η συμφωνία ΕΕ με την Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν πρέπει να συνδεθεί με την ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές «αναγνωρίζουν τη μεγάλη ανθρωπιστική συμβολή της Τουρκίας η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο» και τονίζουν ότι παραμένει ένας «βασικός στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ». Ωστόσο ζητούν να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και των θεμελιωδών αξιών.

«Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία δεν έχει μόνο επιβραδυνθεί, αλλά σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, έχει υπάρξει οπισθοδρόμηση η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία). Και συνέχισε προσθέτοντας: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της βίας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, η οποία έχει οδηγήσει περίπου 400.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

«Η ανάθεση της προσφυγικής κρίσης στην Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστη μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα», υπογραμμίζει το κείμενο του ψηφίσματος προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ικανοποίηση για την ενεργοποίηση, στις 29 Νοεμβρίου 2015, του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τη διαχείριση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού θεματολογίου συνεργασίας που βασίζεται στην κοινή ευθύνη, τις αμοιβαίες δεσμεύσεις και την επίτευξη αποτελεσμάτων, και επιμένουν ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο θέμα της μετανάστευσης δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το χρονοδιάγραμμα, το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα «μόνο η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει το κείμενο.

Οπισθοδρόμηση στον τομέα του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Τουρκία να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των μεθόδων εκφοβισμού των δημοσιογράφων, τη βίαιη και παράνομη ανάληψη της διαχείρισης διάφορων τουρκικών εφημερίδων, με πλέον πρόσφατη τη Zaman. Εκφράζουν τη λύπη τους για τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια ως προς την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και της γνώμης τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου στην Τουρκία».

«Σύμφωνα με τη δέσμευση υπέρ του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις στους τομείς του δικαστικού συστήματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας», αναφέρει το κείμενο.

Πρόοδος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου

Χαιρετίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της».

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι «η μη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος επηρεάζει την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες με στόχο την επίλυση του.