Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για την πέμπτη της πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με δηλώσεις της Προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-Χιε.

Δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τα σημεία στα οποία εντοπίζεται η δραστηριότητα της Πιονγκγιάνγκ αλλά η Πρόεδρος διέταξε το στρατό να ξεκινήσει να προετοιμάζεται, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από αναφορές στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την αυξημένη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της.

Μια καινούρια πυρηνική δοκιμή θα σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα αψηφά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ και προκαλεί για ακόμα μια φορά.

Τον Ιανουάριο, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της κι ένα μήνα αργότερα εκτόξευσε έναν πύραυλο αυξάνοντας τις εντάσεις στη χερσόνησο.

Σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές η Βόρεια Κορέα υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή πριν το Συνέδριο του Κόμματος των Εργατικών στην Πιονγκγιάνγκ τον Μάιο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει την τεχνολογία για να εκτοξεύσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – αν και έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.