του Κωνσταντίνου Σιούμπουρα

Ο Master Αναστάσιος Μεταξάς είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους δασκάλους στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Το 1968 δοκίμασε το κορεάτικο σύστημα του Tang Soo DO (TSD) και αμέσως άφησε την πυγμαχία ώστε να αφοσιωθεί σε αυτό. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας (INTERNATIONAL) TANG SOO DO που έχει προπονηθεί με τον Chuck Norris στις Η.Π.Α. αλλά και με τον ιδρυτή του Tang Soo Do Grand Master Hwang Kee στην Κορέα μίλησε στο menoeuropi.gr (Μένω Ευρώπη) και τον Κωνσταντίνο Σιούμπουρα για την «τέχνη» που διδάσκει καθημερινά για 50 χρόνια.

 

Κ. Μεταξά πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τις πολεμικές τέχνες;

Το Tang Soo Do είναι από τις πολεμικές τέχνες με την πιο μακρόχρονη διαρκή παρουσία στη χώρα μας. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1968, και προερχόμενος από μαχητικά αθλήματα (πυγμαχία) έσπευσα να το δοκιμάσω. Και αμέσως με κατέκτησε. Αν και ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει σε δημοτικότητα το τάεκβοντο (ειδικά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τη θυελλώδη ανάπτυξη του τελευταίου), το Tang Soo D0 παρέμεινε μια τέχνη με φανατικούς φίλους και εξακολουθεί να διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο σχολών σε όλη τη χώρα.

Τι σας τράβηξε στο TSD;

Το Tang Soo Do είναι μια αρμονική εξάσκηση σώματος, μυαλού και πνεύματος. Δεν είναι άθλημα και είναι περισσότερο αυτοάμυνα. Από την πρώτη στιγμή με τράβηξαν οι καταπληκτικές τεχνικές του, κυρίως οι τεχνικές λακτισμάτων του, για τις οποίες είναι τόσο διαδεδομένο. Είναι μία κλασική πολεμική τέχνη, η οποία έχει ως σκοπό την ανάπτυξη κάθε πλευράς του ανθρώπου, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια ώριμη προσωπικότητα με πλήρη έλεγχο της διανόησης, του σώματος, των συναισθημάτων και του πνεύματος.

Είναι όντως ξεχωριστό το TSD; Για ποιο λόγο;

Σαν τέχνη, το Tang Soo Do συνδυάζει όλες τις απόψεις, όπως η προσπάθεια να ζεις με αρχές που εξελίσσονται, ικανότητες αμυντικές κι επιθετικές, ανάπτυξη δύναμης και το να κάνεις μία υγιεινή και αρμονική ζωή σωματικά και πνευματικά, κάτι που αποκλείει ρητά τη χρήση βίας ή υπερβολής.

Σε τι ωφελούν οι πολεμικές τέχνες;

Σε μια παγκόσμια κοινωνική και οικονομική αστάθεια της οποίας οι συνέπειες βρίσκονται σε όλους τους τομείς δημιουργείται το γόνιμο έδαφος για τις πολεμικές τέχνες. Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών μπορούν να στηρίξουν το σύγχρονο άνθρωπο στα καθημερινά προβλήματα και τη διάθεση για αγώνα που του προσφέρει. Οι πολεμικές τέχνες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά 4-5 ετών μέχρι ηλικιωμένους. Μέσω των πολεμικών τεχνών ο ασκούμενος ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, έχει καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση, αποκτά ένα ισχυρό και υγιές σώμα, μαθαίνει αυτοάμυνα, και το σημαντικότερο: ακολουθεί ένα τρόπο ζωής (ντο) από τον οποίο δύσκολα θα παρεκκλίνει στο υπόλοιπο της ζωής του.

Είναι αλήθεια ότι η ενασχόληση με το TSD μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Ο υπέρτατος στόχος αυτού που εξασκείται στο Tang Soo Do δεν είναι μόνο να κατέχει τέλειες τεχνικές, αλλά, πολύ πιο σημαντικό, να αναπτύξει και να τελειοποιήσει τον χαρακτήρα του. Κάθε εμπόδιο της ζωής μπορεί να γίνει μια πρόκληση για τον ασκούμενο. Υπομονή, επιμονή, τόλμη, αποφασιστικότητα είναι στοιχεία που εισχωρούν μέσα στη ψυχή όσων ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες χωρίς καν να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πολλές φορές. Η ωριμότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία είχαν χαθεί στις μέρες μας και μόνο η πολεμική τέχνη μπορεί επαρκώς να τα καλλιεργήσει. Αυτός είναι ο νέος τρόπος ζωής (ντο). Με αρχές, αξίες και αγάπη για το συνάνθρωπο.

50 και πλέον χρόνια καθημερινής ενασχόλησης με το TSD υπάρχουν κάποιες στιγμές που έχουν μείνει στη μνήμη σας;

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακροχρόνιας πορείας σίγουρα μου έμειναν χαραγμένα στη μνήμη αρκετά γεγονότα. Η καθημερινή ενασχόληση σημαίνει θυσίες και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά τα αποτελέσματα σε ανταμείβουν. Υπήρξαν στιγμές που κράτησα μόνος μου το TSD στην Ελλάδα, με μια σχολή και χωρίς μαθητές για μήνες. Το 1978 έγινα Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα βαρέα βάρη και το 1984 μετέφερα τη σχολή μου στη Νέα Σμύρνη. Από εκείνη τη στιγμή τα πράγματα βελτιώθηκαν, ο κόσμος αγκάλιασε τη Σχολή, και έγινα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο χώρο. Κρατάω το γεγονός πως μπόρεσα να μεταδώσω τις γνώσεις μου εκπαιδεύοντας χιλιάδες μαθητές τα τελευταία 50 χρόνια οι οποίοι έχουν εκπροσωπήσει επάξια τα ελληνικά χρώματα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 1978 μέχρι σήμερα. Πολλοί από τους μαθητές μου άνοιξαν τα φτερά τους ανοίγοντας δικές τους σχολές εκπαιδεύοντας με τη σειρά νέους μαθητές με τον κύκλο να είναι συνέχεια ανοικτός.

Τα τελευταία χρόνια ανοίγουν συνεχώς νέες σχολές TSD, TKD και γενικότερα των πολεμικών τεχνών. Πως το βλέπετε αυτό;

Οι πολεμικές τέχνες είχαν παρεξηγηθεί και είχαν συνδυαστεί με άλλες πιο σκοτεινές πρακτικές (πχ νύχτα) αλλά τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αποδεχθεί τα οφέλη τους. Σε αυτό βοήθησε αρκετά και η ανάπτυξη του Ταεκβοντό ως Ολυμπιακό άθλημα. Επομένως, το άνοιγμα νέων σχολών είναι ένα θετικό στοιχείο, αρκεί όμως να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές.

Το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών πως θα το χαρακτηρίζατε;

Οι Έλληνες αγαπούσαν τα μαχητικά αθλήματα (παγκράτιο, πάλη, πυγμαχία) από την αρχαιότητα, ταιριάζουν άλλωστε στο χαρακτήρα τους. Επόμενο ήταν λοιπόν να αγκαλιάσουν και τις ασιατικές πολεμικές τέχνες. Και το επίπεδό τους είναι στο υψηλότερο σκαλί παγκοσμίως. Τρανό παράδειγμα οι επιτυχίες σε Ολυμπιακούς αγώνες (Ταεκβοντό) αλλά και οι επιμέρους επιτυχίες στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Τελευταίο γεγονός η παρουσία 4 ελλήνων αθλητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα TSD στη Μαλαισία το 2015 υπό την καθοδήγησή μου, όπου επέστρεψαν με 12 (!!!) μετάλλια και τη δεύτερη θέση στον τεχνικό αγώνα (φόρμες). Επιτυχίες ασύλληπτες για το μέγεθος των συμμετεχόντων κρατών και αποστολών.

Ακούγεται πως έχετε προπονηθεί με αρκετούς grand masters αλλά και με τον Τζακ Νόρις. Αληθεύει;

Ναι είναι αλήθεια πως έχω εκπαιδευτεί και από τον ιδρυτή του Tang Soo Do Grand Master Hwang Kee στην Κορέα, αλλά και έχω κάνει κοινές προπονήσεις και  με τον Chuck Norris στις Η.Π.Α., ίσως το πιο διάσημο πρόσωπο που ασχολήθηκε με το Tang Soo Do. Τα τελευταία 30 χρόνια ακολουθώ πιστά τον δάσκαλό μου Grand Master Lee Kang Uk και τη Διεθνή Ομοσπονδία με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία. Η εξέλιξη στις πολεμικές τέχνες δε σταματά ποτέ γι’ αυτό και στηρίζω αλλά και παρακολουθώ σεμινάρια κάθε χρόνο.