Ο Richard Stallman ο ανθρώπους που έφερε τα πάνω κάτω στον χάρτη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στην ανάπτυξη του λογισμικού θα βρεθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στο INNOVATHENS. Στις έξι το απόγευμα ο κ. Stallman είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τις Άδειες χρήσης Ελεύθερου λογισμικού και τα Πνευματικά δικαιώματα.
Τα πνευματικά δικαιώματα αναπτύχθηκαν στην εποχή της τυπογραφίας, αλλά αυτό το σύστημα δεν ταιριάζει πια  με την εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου. Οι πολυεθνικές που αποκομίζουν το κέρδος από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πιέζουν για δρακόντειες τιμωρίες για να αυξήσουν την εξουσία τους στα πνευματικά δικαιώματα, καταστέλλοντας την πρόσβαση του κοινού στην τεχνολογία και την γνώση.  Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τους πιο περιοριστικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ιστορία, ενώ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης βρίσκεται κλειδωμένη πίσω από paywalls περιορισμένης πρόσβασης. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αυτή τη γνώση περισσότερο από ποτέ για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα κλιμακούμενες κρίσεις.  Ο μόνος νόμιμος σκοπός των πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει είναι η προώθηση της προόδου προς όφελος του κοινού, και για να γίνει αυτό θα  πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές προς άλλη κατεύθυνση.
Ο Dr Richard Stallman ξεκίνησε το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού το 1983 και την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος GNU (www.gnu.org) το 1984. Η  βασική ιδέα του GNU είναι το ελεύθερο λογισμικό: Ελεύθερο στην εκτέλεση του από οποιονδήποτε για οποιοδήποτε σκοπό, ελεύθερο στην πρόσβαση στο πηγαίο του κώδικα και στην μετατροπή του και ελεύθερο στην αντιγραφή και την αναδιανομή του, με ή χωρίς αλλαγές.
Το GNU project έχει αναπτύξει ένα περιεκτικό σύνολο από εργαλεία ελεύθερου λογισμικού στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη και η δημιουργία του GNU/Linux και όλες οι διανομές που βασίζονται στο LINUX και χρησιμοποιούνται σήμερα σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές. Ο Dr.Richard Stallman έχει λάβει το βραβείο ACM Grace Hopper, μια υποτροφία από το MacArthur Foundation, το βραβείο Electronic Frontier Foundation’s Pioneer καθώς και το Βραβείο της Takeda για την κοινωνική / οικονομική βελτίωση, αλλά και πολλές άλλες διακρίσεις. Έχει ενταχθεί επίσης στο Internet Hall of Fame.
Την εκδήλωση οργάνωσαν η ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ λογισμικού Ανοικτού Κώδικα) και η ελληνική ομάδα των Creative Commons Greece  σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη σε όλους.