Αντιπαράθεση για τα νησιά του Αιγαίου και τα κατεχόμενα ξέσπασε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μεταξύ του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και βουλευτών του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κομματος (ΡΛΚ), κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο τούρκος υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εύρεση μίας λύσης στο θέμα των νησιών του Αιγαίου αντί να επιτίθεται απλώς την κυβέρνηση. «Να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP» είπε, σύμφωνα με την ανταποκτίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Λέγοντας αυτά ο τούρκος ΥΠΕΞ, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασαν σε αντιδράσεις, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαντά: «Ο δικός σας αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πως θα επιλύσουμε αυτά τα προβληματα συζητώντας με την Ελλάδα» είπε, υπογραμμίζοντας τρεις εναλλακτικές: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας, ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο, ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

«Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η Βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως, αυτό είναι εθνική πολιτική», είπε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκείνος που αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου ήταν ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και το ψευδοκράτος.

«Η Βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», είπε ο Γιλμάζ.

Αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλμάζ είπε πως «όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε πως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς», κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ