Με μια νέα εμπρηστική ανακοίνωση, που αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας και φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει το κλίμα έντασης στο Αιγαίο που καλλιεργεί εδώ και αρκετό διάστημα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με γραπτή ανακοίνωση απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από τα Δωδεκάνησα και για άλλη μια φορά υποστήριξε πως τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε διπλό μήνυμα στην Άγκυρα, ένα φιλίας και καλής γειτονίας διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» γράφει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με τη συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο.

Η Άγκυρα αναφέρει πως «είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμα μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει με αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει πως «η Eλλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο».
Η ανακοίνωση καταλήγει με τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας και τονίζει πως «η Ελλάδα κάνει αναφορά στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, όμως όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις, τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την ασταθή προσέγγιση της χώρας αυτής, θέλουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα μας και την πίστη μας στην κρατική σοβαρότητα».

Υπενθυμίζεται ότι από την Ψέριμο, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι η σωστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
«Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στη γείτονα Τουρκία. Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας και της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και την καλούμε μέσω της Ελλάδας ν’ ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον λαό της και όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία της» ανέφερε, και συνέχισε: «Ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σύνορα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».