Έχοντας εδραιώσει τη διεθνή αναγνώριση και με στόχο την έμπνευση των νέων και της κοινωνίας στο σύνολό της με τις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, το si-Cluster, το ελληνικό cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, συμμετείχε ως κύριος υποστηρικτής σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν 17-18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του SG[Greece].

Κύριος προσκεκλημένος ήταν ο Luca Parmitano, Ιταλός πιλότος, μηχανικός και εν ενεργεία αστροναύτης των Ευρωπαϊκών Σωμάτων Αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Έχοντας ολοκληρώσει τη βασική του εκπαίδευση ως πιλότος στο πλαίσιο του Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program το 2001 και έχοντας τιμηθεί με το Ασημένιο Μετάλλιο Αεροναυτικής Ανδρείας από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, για την ασφαλή προσγείωση αεροσκάφους AMX που υπέστη βλάβη κατά την πτήση του το 2007, επιλέχθηκε το 2009 ως αστροναύτης της ESA. Αποτελεί το νεότερο αστροναύτη που έχει αναλάβει διαστημική αποστολή μεγάλης διάρκειας (6 μήνες) και τον πρώτο Ιταλό αστροναύτη που συμμετείχε σε διαστημικό περίπατο, στo πλαίσιο αποστολής εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

H πολιτική ηγεσία και σημαίνοντα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη διαστημική είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον αστροναύτη σε εκδήλωση στο α2-innohub στο Μαρούσι στις 17.02.2017, όπου ο καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia, και ο Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος ΔΣ του si-Cluster, υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της διαστημικής έρευνας και της σύμπραξη όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, και ο Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και εκπρόσωπος του EFA Group που υποστήριξε την εκδήλωση, Θανάσης Πότσης.

Την ίδια μέρα, με κεντρικούς ομιλητές, εκτός του Luca Parmitano, τον καθ. Σταμάτιο Κριμιζή, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Επικεφαλής Διαστημικών Αποστολών της NASA και τον Παντελή Πουλάκη, Μηχανικό της αποστολής ExoΜars της ESA, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου και παρακολούθησε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες που είχαν ως στόχο να παρουσιάσουν τις δύο όψεις της διαστημικής εξερεύνησης (τις επανδρωμένες και τις ρομποτικές αποστολές), τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της διαστημικής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης που αυτή συνεπάγεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Luca Parmitano ανέφερε απευθυνόμενος στο νεανικό κοινό: «Μου αρέσει η Ελληνική Μυθολογία. Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Οδυσσέας. Θεωρώ ότι ως άνθρωποι έχουμε ακριβώς τη δική του τάση: να θέτουμε συνεχώς νέους στόχους, να αναζητούμε συνεχώς νέους ορίζοντες, να εξερευνούμε… Είστε η γενιά που σηματοδοτεί μια νέα εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος, η γενιά που θα πατήσει στον Άρη. Για να εκπληρώσετε τους στόχους σας και τα όνειρα σας, θα πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση σας και να συνεχίσετε να μαθαίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας».

Την επόμενη μέρα, στο «Students and Young Professionals Workshop» που πραγματοποιήθηκε στο α2-innohub, φοιτητές, ερευνητές και νέοι επαγγελματίες συμμετείχαν σε ανοιχτό διάλογο, καταθέτοντας τις ιδέες τους για τη Διαστημική έρευνα, τεχνολογία και εφαρμογές υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων καθηγητών και επαγγελματιών. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, ενώ ειδική μνεία στη συνεργασία της Ελλάδας με την ESA έκανε ο Piero Messina (ESA) και οι Μιχάλης Κότσιας και Βασίλης Καλερίδης (ΓΓΕΤ). Ο Jorge Sanchez, CSFO Corallia και μέλος ΔΣ του si-Cluster, παρουσίασε τις δράσεις του si-Cluster, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος διαστημικός κλάδος στην Ελλάδα. Την εκδήλωση αυτή τίμησε και ο Luca Parmitano ο οποίος παρουσίασε ορισμένα από τα πειράματα που εκτέλεσε στον ISS και τις παρατηρήσεις που έκανε από το διάστημα στρεφόμενος προς τη Γη, παρατηρήσεις που συνεισφέρουν σε τομείς όπως η Διαχείριση Κρίσεων, η Μετεωρολογία και η Κλιματική Αλλαγή. Κλείνοντας, ανέφερε: «Το διάστημα είναι ένας χώρος συνεργασίας. Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω μια νέα οικογένεια στο διάστημα, αποτελούμενη από ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και ηπείρους… Έχοντας δει και φωτογραφήσει την Ελλάδα αρκετές φορές από το διάστημα και αναγνωρίζοντας αυτά που έχει συνεισφέρει η χώρα σας στον Πολιτισμό και την Επιστήμη, δεν μπορώ παρά να νιώθω πως κάτι λείπει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό που λείπει είναι μια ελληνική σημαία. Ελπίζω να είστε εσείς εκείνοι που θα συμπληρώσουν αυτό το κενό».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Αστροναύτη Luca Parmitano πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος που είχαν απευθύνει οι Έλληνες πολίτες στον Γενικό Διευθυντή της ESA, Jan Woerner, κατά τη διάρκεια της πρώτης ανοιχτής συζήτησης για το Διάστημα στην Ευρώπη, που διενήργησε η ESA ταυτόχρονα σε 22 κράτη-μέλη της και στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε από το si-Cluster τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις είχαν ως κύριο διοργανωτή το Space Generation Advisory Council (SGAC) και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της ESA και της ΓΓΕΤ και την υποστήριξη του si-Cluster και των μελών του, του International Space University (ISU), του Institute of Aerospace Technology (IAT) του Πανεπιστημίου του Nottingham, της OHB, του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Εργαστηρίου Transformable & Intelligent Environments (TUC-TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ελληνικού Master of Science in Space Science Technologies and Applications (MSc in SSTA), της ελληνικής εταιρείας Space Applications and Research Consultancy (SPARC), του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής (OCfA), της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛΑΣΕΤ) και του Libre Space Foundation.