Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν σε αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό μειώθηκε κατά 40% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.

«Η μείωση του αριθμού των συλλήψεων δείχνει μια σημαντική αλλαγή τάσης», επεσήμανε ο Κέλι.

Η μείωση στον αριθμό εισόδου παράτυπων μεταναστών σημειώθηκε μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο οποίος έχει δεσμευθεί να απελάσει πολλούς από τους περίπου 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος.

«Μετά την εφαρμογή από την κυβέρνηση διαταγμάτων με στόχο την ενίσχυση των νόμων που αφορούν τη μετανάστευση, οι συλλήψεις και οι μετακινήσεις των μη αποδεκτών ατόμων τείνει προς χαμηλό μήνα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Συνήθως οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών σημειώνουν αύξηση 10 με 20% κάθε χρόνο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Κέλι. «Αντίθετα, φέτος παρατηρήσαμε μια μείωση του αριθμού συλλήψεων από 31.578 σε 18.762, δηλαδή μείωση κατά 40%», εξήγησε.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εφαρμογή των νόμων έχει επίδραση, η αποτροπή έχει επίδραση και η αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων που αφορούν τη μετανάστευση έχει επίδραση», υπογράμμισε ο ίδιος.