Καθώς δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον πάρει προβάδισμα, οχτώ μόλις ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν ανεβάζει τους τόνους των προειδοποιήσεών για τις συνέπειες που θα είχε το ενδεχόμενο Brexit, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα αντιδράσει αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Τζορτζ Όζμπορν αναμένεται να προειδοποιήσει σήμερα (15/6) τους πολίτες ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας εάν ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας.
«Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έπληττε τις επενδύσεις, θα ζημίωνε τις οικογένειες και θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία», θα πει ο Τζορτζ Όζμπορν σε ομιλία που θα εκφωνήσει εντός της ημέρας.

«Θα είχα την ευθύνη να προσπαθήσω να αποκαταστήσω τη δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό θα σήμαινε έναν κατεπείγοντα προϋπολογισμό, στον οποίο θα αναγκαζόμασταν να αυξήσουμε τους φόρους και να περικόψουμε τις δαπάνες», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου της ομιλίας του, που διένειμε στον Τύπο η εκστρατεία «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».

Αλλαγή δεδομένων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης (14/6) έδειξε ότι το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής συρρικνώθηκε από το διψήφιο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα σε μόλις μία εκατοστιαία μονάδα. Άλλες έρευνες φέρουν το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ να προηγείται, γεγονός που οδήγησε σε πτώση τη στερλίνας και προκάλεσε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις διεθνείς αγορές.

Ο Όζμπορν θα αναφερθεί σε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, κατανεμημένα εξ ημισείας σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, που θεωρεί πως θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν οι εκτιμώμενες συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας.

Η κατώτερη κλίμακα του φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 22%, και η υψηλότερη κατά 3%, στο 43%. Οι φόροι κληρονομιάς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και οι δασμοί στο αλκοόλ και στη βενζίνη επίσης θα αυξηθούν, σύμφωνα με τον Όζμπορν.

Οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την άμυνα, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, θα περικοπούν κατά 2%, ενώ κατά ένα αντίστοιχο ποσοστό θα μειωθούν και οι συντάξεις, σύμφωνα με τον Συντηρητικό υπουργό Οικονομικών.

Οι υπέρμαχοι του Brexit προβλέπουν αντιθέτως ότι η βρετανική οικονομία θα ανθίσει εάν η χώρα βγει από την ΕΕ κι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερα για την υγεία και άλλους τομείς, διότι δεν θα είναι αναγκασμένη να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Κατηγορούν τον Όζμπορν, τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Τράπεζα της Αγγλίας πως προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους.