Σε εννέα μεγάλες αλλαγές για την Γ’ Λυκείου και τις Πανελλαδικές εξετάσεις προχωρά το υπουργείο Παιδείας.
Με τις εξαγγελίες και το βλέμμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στις Πανελλαδικές του 2020 για την «τομή» που επιχειρεί σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα, οι ανατροπές που έχουν έρθει για τις φετινές εξετάσεις (πανελλαδικές και ενδοσχολικές) έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα. Μετάθεση ημερομηνιών, κατάργηση επαναληπτικών πανελλαδικών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που διορθώνουν κακώς κείμενα του νέου συστήματος και δίνουν επιπλέον ευκαιρίες σε μαθητές, είναι αποσπασμένες σε νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις και νομοθεσίες.
1. Για πρώτη φορά θα προηγηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις των πανελλαδικών.
2. Οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου με «διάλειμμα», περίπου 10 ημερών από τις ενδοσχολικές εξετάσεις για τους υποψηφίους.
3. Καταργούνται οι επαναληπτικές πανελλαδικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων υποψηφίων που δηλώνουν ασθένεια για να «κερδίσουν» επιπλέον ημέρες διαβάσματος.
4. Οι επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Ιούνιο αντί του Σεπτεμβρίου.
5. Τρεις περίοδοι εξετάσεων για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου. Για τους πρώτους είναι Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, για τους δεύτερους είναι Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος.
6. Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10% με δυνατότητα στους υποψηφίους να διατηρήσουν το βαθμό τους από τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές και να τον χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τη συμμετοχή τους στην κατηγορία του 10% με εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.
7. Για την κατηγορία του 5% για υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις για φέτος θα ενταχθούν όσοι συμπεριλαμβάνονται τόσο στην προηγούμενη λίστα όσο και στην καινούργια.
8. Νέα Μηχανογραφικά Δελτία. Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου.
9. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις πανελλαδικές σε πανεπιστήμια με ποσοστό 1%.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος