Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη πΓΔΜ καταγελούν οι Σοσιαλιστές και για αυτό δεν θα συμμετέχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουνίου. Το κόμμα της αντιπολίτευσης επιρρίπτει τις ευθύνες στο κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, που είναι το μεγαλύτερου κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει, ούτε θα επιτρέψει να διεξαχθούν εκλογές στις 5 Ιουνίου, διότι αυτές είναι παράνομες».
Η Βουλή της πΓΔΜ διαλύθηκε στις 7 Απριλίου 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός. Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Η αντιπολίτευση είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τη διάλυση της Βουλής και τη δρομολόγηση πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου. Από την πλευρά του, ο Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει σκηνικό χάους στη χώρα και σημειώνει ότι ο Ζόραν Ζάεβ δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.