Η μεγάλη αποχή και η απέχθεια των πολιτών για τα μεγάλα κόμματα είναι το χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που έγιναν χθες στην Ιταλία. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι έχασε 1 εκ. ψήφους, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο, αν και παρουσίασε αύξηση του αριθμού των ψήφων έχει χάσει και αυτό την αρχική δυναμική του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στη Ρώμη στο δεύτερο γύρο, σε δύο βδομάδες,  θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κινήματος Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι, και της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Τζακέτι. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, η οποία έχει ξεπεράσει το 50% των εκλογικών τμημάτων, έχουν λάβει, αντίστοιχα, το 35,8% και 24,4% των ψήφων.

Στο Μιλάνο εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο εξασφαλίζουν ο κεντροαριστερός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπέπε Σάλα, με το 41,6% των ψήφων, και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίσι, με το 40,9%. Πρόκειται για μάχη καθοριστικής σημασίας, η έκβαση της οποίας θα κριθεί στο νήμα.

Στη Νάπολη, ο απερχόμενος, ανεξάρτητος αριστερός δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις εξασφαλίζει ένα άκρως ικανοποιητικό ποσοστό, με το 42,1% των ψήφων, ενώ σε μεγάλη απόσταση, με το 24,2% ακολουθεί ο κεντροδεξιός Τζάννι Λετιέρι.

Στο Τορίνο και την Μπολόνια, οι δυο απερχόμενοι δήμαρχοι, Πιέρο Φασίνο και Βιρτζίνιο Μέρολα έχουν το προβάδισμα (με το 41,6% και 39,7% των ψήφων αντίστοιχα), αλλά τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα από εκείνα που περίμενε το επιτελείο των «Δημοκρατικών». Στις 19 Ιουνίου με τον Φασίνο θα αναμετρηθεί η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων Κιάρα Απεντίνο (31,1% στον χθεσινό πρώτο γύρο) ενώ στην Μπολόνια θα διεκδικήσει τη δημαρχία και η Λουτσία Μποργκοντζόνι, της Λέγκας του Βορρά, η οποία συγκέντρωσε το 22,2% των προτιμήσεων.

Μια πρώτη πολιτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, δείχνει ότι η κεντροαριστερά του Ρέντσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων έφερε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην Ρώμη, ενώ παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο, και στο Τορίνο. Ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο, δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, δεν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις, και αυτό μάλλον ευνόησε το κίνημα στο να πείσει και αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εκτός – φυσικά – και από πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κεντροδεξιά, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνον όταν συμμαχεί με την Λέγκα του Βορρά και την ακροδεξιά, ενώ στη Ρώμη ο υποψήφιος που στήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 10% των ψήφων.