Απάντηση στην γεμάτη νέο-οθωμανικό θράσος ανακοίνωση της Άγκυρας περί θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα, απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» λέει μεταξύ άλλων πηγές του Υπουργείου.

Οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε ένα παραλήρημα υποκρισίας το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει σε μια αρχική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, όπου κατηγορούσε την Άγκυρα για μη σεβασμό της ιδιότητας της Αγίας Σοφίας και ότι προσπαθεί να την κάνει ξανά τζαμί. Στην ανακοίνωση παρωδία είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό»…