Υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον ελληνικό λαό, τάχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Υπουργός υποστήριξε πως η εισήγηση του προωθεί το σύστημα της απλής αναλογικής, συνοδευόμενο με ένα μικρό «δώρο» 30 εδρών, το οποίο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός να το δώσει, δεν το δίνει το σύστημα».

«Το σύστημα που εισηγούμαι είναι στο 95% απλή αναλογική, διότι αν υποθέσουμε ότι θα βάλουμε το όριο που προτείνω δηλαδή το 40%-41% με μία διαφορά 3 μονάδων από το δεύτερο κόμμα και ο ελληνικός λαός δεν δώσει σε αυτόν τον πρώτο σχηματισμό αυτό το ποσοστό αυτομάτως πάμε σε πλήρη αναλογική», ανέφερε ο Π. Κουρουμπλής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, ο Υπουργός Εσωτερικών σχολίασε: «Το ζήτημα είναι αν μπορούμε όλα τα κόμματα να συγκλίνουμε σε ριζικές, ουσιαστικές αλλαγές που πραγματικά θα κατοχυρώνουν τη δημοκρατία, θα ενεργοποιούν τον πολίτη, θα καταργούν ζητήματα όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».