Με χειροπέδες στα χέρια, δεμένος με σχοινιά, έχοντας στο πέτο τον αριθμό του ως κρατούμενος και με απλανές βλέμμα, εμφανίστηκε σήμερα στο γραφείο εισαγγελέα της Σεούλ ο Λι Τζάε Γιονγκ. Αγνόησε τις ερωτήσεις δεκάδων δημοσιογράφων, ενώ κάμεραμαν και ξένων μέσων ενημέρωσης, κατέγραφαν την εικόνα.

Ο ντε φάκτο επικεφαλής του παγκόσμιου τραστ των ηλεκτρονικών, Samsung, κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε σε πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Νοτίου Κορέας, Παρκ Τσεούν Χάι. Ο «διάδοχος» της Samsung φέρεται να έδωσε μίζα 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε έμπιστη της προέδρου, προκειμένου να του γίνουν χάρες στον τομέα της πολιτικής ασφαλείας.

«Υψηλοί» συγκρατούμενοι

Την πρώτη του μέρα ως κρατούμενος, την πέρασε με στολή φυλακισμένου σε.. μονόκλινο κελί, αντί να μοιραστεί θάλαμο με άλλους πέντε. Το γεύμα του, αξίας 1,26 δολάρια, του το πέρασαν φρουροί σε πλαστικό δίσκο από παραθυράκι της πόρτας του κελιού. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το προνόμιο του μονόκλινου κελιού παρέχεται μόνο σε αξιωματούχους – μεγάλη η διαφορά πάντως με την 6,27 τετραγωνικών μέτρων, αξίας 4 εκατομμυρίων, κατοικία του στη Σεούλ.

Άλλα μονόκλινα, χρησιμοποιούνται από την έμπιστη της προέδρου, Τσόι Σουν Σιλ, ο πρώην προσωπάρχης της Παρκ και ένας πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Η έμπιστη της προέδρου

Επίκεντρο του σκανδάλου είναι η Τσόι, η οποία φέρεται να χρησιμοποίησε τους στενούς δεσμούς της με την Παρκ για να πιέσει εταιρίες να κάνουν χορηγίες, ύψους σχεδόν 70 εκατομμυρίων δολαρίων σε μη κυβερνητικά ιδρύματα, τα οποία η Τσόι φέρεται να χρησιμοποιούσε για προσωπικό πλουτισμό.

Ο 48χρονος Λι που θεωρείται κύριος ύποπτος στο σκάνδαλο, είναι γιος του ισχυρού άνδρα της Samsung, Λι Κουν Χι. Είχε ανακριθεί αρκετές φορές για το ρόλο του σ΄ αυτό, ενώ τον περασμένο μήνα είχε αποφύγει να συλληφθεί όταν δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για ενοχή του.

Ο μεγαλύτερος «χορηγός»

Η Samsung, η μεγαλύτερη εταιρία της Νοτίου Κορέας, με έσοδα που αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής στα εν λόγω ιδρύματα ενώ κατηγορείται επίσης πως πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ την Τσόι, που χρησιμοποιήθηκαν για την ιππική εκπαίδευση της κόρης της, στη Γερμανία. Οι εισαγγελείς διερευνούν αν οι μίζες στην Τσόι δόθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο μονάδων της Samsung, βήμα που θεωρείται «κλειδί» για να διασφαλιστεί ομαλή διαδοχή της εξουσίας, στον Λι. Στο τιμόνι της Samsung βρέθηκε ο Λι το 2014, όταν ο πατέρας του υπέστη καρδιακή προσβολή.

Η σύλληψή του θεωρείται πλήγμα για την Παρκ, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει τη διαδικασία μομφής της βουλής σε βάρος της, στο Συνταγματικό Δικαστήριο.