Μεγάλη αύξηση στις αποβιβάσεις προσφύγων και μεταναστών παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία. Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών και του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεων οι αφίξεις έφτασαν τις έξι χιλιάδες.

Το τελευταίο τετράμηνο στην Ιταλία έχουν περάσει 24.090 πρόσφυγες και μετανάστες αριθμός αυξηξμένος κατά 25% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015. Η πιο πρόσφατη άφιξη, 357 ατόμων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Μεσίνα της Σικελίας.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείου Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, από την αρχή του έτους, έφτασαν στην Ιταλία 3.443 μετανάστες από τη Νιγηρία, 2.363 από την Γκάμπια, 2.018 από την Σομαλία. Ως χώρες καταγωγής ακολουθούν η Γουϊνέα, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Σενεγάλη.

Τα κύρια λιμάνια στα οποία οι μονάδες της Frontex, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και της ιταλικής ακτοφυλακής μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι εκείνα της Αουγκούστα και του Ποτσάλο στην Σικελία, και του μικρού νησιού της Λαμπεντούζα.