Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο διευθυντής του Οργάνου Συντονισμού για την Ανάλυση της Απειλής (Ocam) Πολ Φαν Τίγκσελτ έκανε λόγο για «ξένους μαχητές» που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών  στη Συρία κι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη, προκειμένου να την αιματοκυλήσουν ξανά.

Ο Πολ Φαν Τίγκσελτ είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, για παράδειγμα ενδείξεις ότι οι FTT (ξένοι τρομοκράτες μαχητές) των μαχητών στη Συρία θα ήθελαν να επιστρέψουν, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να διαπράξουν μια επίθεση» και συμπλήρωσε «Η έρευνα διεξάγεται με εντατικό τρόπο και έχουμε πετύχει σοβαρή πρόοδο» ωστόσο χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις τόνισε  «Όμως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει.

Το Ocam αποφάσισε να διατηρήσει στη βαθμίδα 3 (με ανώτατη βαθμίδα το 4) την τρομοκρατική απειλή για το Βέλγιο, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος «θεωρείται ακόμη σοβαρός» και μια επίθεση θεωρείται «πιθανή», εξήγησε ο οργανισμός αυτός που είναι υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις υποδομές στρατηγικής σημασίας του Βελγίου –όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυρηνικές μονάδες– θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Στα εμπορικά κέντρα και άλλα κτίρια ή περιοχές όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, όπως για παράδειγμα οι κινηματογράφοι, μπορεί επίσης να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.