Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Σαντιάγο της Χιλής, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επισκέψεων του στο Εκουαδόρ, το Περού και τη Χιλή και της συμμετοχής του στην 24η Σύνοδο των χωρών Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στη Λίμα του Περού.

Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου ταξιδιού του, το τρίτο αυτού του είδους από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013, ο Σι είχε συνομιλίες με ομολόγους του και αποφάσισε να αναβαθμίσει τις σχέσεις της Κίνας με το Εκουαδόρ και τη Χιλή σε μία στρατηγική εταιρική σχέση, που είναι το υψηλότερο επίπεδο διπλωματικών σχέσεων της Κίνας. Με το Περού, η Κίνα είχε καθιερώσει την εταιρική αυτή σχέση το 2013.

Στη Λίμα, ο Σι μίλησε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο του Περού, δεσμευόμενος για τις κινεζικές προσπάθειες στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στη σύνοδο APEC, o Κινέζος Πρόεδρος υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία, την εξωστρέφεια, καθώς και τη συνεργασία προς όφελος και των 21 χωρών που είναι μέλη της.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Σι συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ορισμένους άλλους ηγέτες.