Πίσω από το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια «κρύβονται ωρολογιακές βόμβες που η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να απενεργοποιήσει» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, λέγοντας για ακόμη μια φορά ότι μοναδική λύση αποτελεί μια κυβέρνηση της ΝΔ.

«Δεν έχετε λύσεις. Ο ελληνικός λαός σας έχει ήδη ακριβοπληρώσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει κι άλλο το λογαριασμό. Γι’ αυτό και οι πολίτες εύχονται κι ελπίζουν ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί σήμερα να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων, αντιλαϊκός και άδικος. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται, οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο. Δεν αξίζει στους έλληνες πολίτες ακόμη ένας χρόνος θυσίες».

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όταν έρθει η ώρα που δεν αργεί, θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος, η δική σας έξοδος από την εξουσία».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από κομματική σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι επειδή το ήθελαν οι δανειστές όπως εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής». Σημείωσε μάλιστα πως «σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές. Εκλεχθήκατε μία φορά ως μνημονιακοί και μία ως αντιμνημονιακοί».

Και στρέφοντας τα βέλη του προς τα υπουργικά έδρανα ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το υπερπλεόνασμα δήθεν βασίστηκε στα έσοδα από τη μείωση της ανεργίας. Είναι ψέμα. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 2 χρόνια είναι ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό «υπάρχουν πρόσθετα μέτρα δυο δις ευρώ», ότι «δυο εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν την έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες» και πως «επιβάλλετε 27 νέους φόρους και μειώσατε 21 φορές συντάξεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ακόμη ένα ψέμα είναι ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε λόγω περιορισμού διαφθοράς. «Δεν είναι έτσι, γιατί οι επιδόσεις στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι ανύπαρκτες. Προεκλογικά υποσχεθήκατε έσοδα τρία δισ. ευρώ και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μήνες. Εσείς που ενδιαφέρεστε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, που έχουν τους σέρβερ στην Μάλτα και δίνουν ό,τι προαιρούνται, θα κάνετε τίποτα ή μήπως τα τελευταία χρόνια απέκτησαν ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες, όταν άνοιγαν τα κανάλια τους. Κατανοώ την νευρικότητά σας. Ξέρετε ότι σε λίγους μήνες δεν θα είστε βουλευτές, αλλά έως τότε συμπεριφερθείτε με σεβασμό στο Κοινοβούλιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «το πρόβλημά σας κ. Τσίπρα δεν είναι η ιδεολογία σας, αμφιβάλλω αν έχετε οποιαδήποτε». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως «το πρόβλημα σας κ. Τσίπρα είναι ο αφόρητος κυνισμό σας», τονίζοντας πως «μας είπατε κ. Τσίπρα ότι η εντάξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι μεγάλης σημασίας. Φταίω εγώ τώρα αν σας πως ψεύτη; Ή μήπως προτιμάτε το κωλοτούμπας;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι εγκλωβισμένη και πως «το βάρος πέφτει στους δικούς μας ώμους. Όλο και περισσότεροι Έλληνες ακόμη και αυτοί που δεν ψήφισαν ΝΔ καταλαβαίνουν ότι έχουμε σχέδιο και μπορούμε να ενώσουμε». Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΝΔ είπε ότι αυτό είναι έτοιμο και «στηρίζεται σε δύο άξονες: Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας, ώστε με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα να απελευθερώσουμε την ανάπτυξη».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να συγκρατήσουμε τις δαπάνες και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο. Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις» ενώ δήλωσε πολύ υπερήφανος που είναι αρχηγός της ΝΔ.