Ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση από τη Βουλή και την ενεργοποίηση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στις δύο περιοχές.

Για τη ΒΔ Πελοπόννησο έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» τα Ελληνικά Πετρέλαια και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean (τα ΕΛΠΕ έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» και για την περιοχή ‘Αρτα – Πρέβεζα που είχε περιληφθεί στον ίδιο διαγωνισμό και για την οποία είχε καταθέσει προσφορά και η Energean). Μετά την έγκριση του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.

Οι εγκριτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές. Ενδεικτικά προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής στη ΝΔ Πελοπόννησο (500 μέτρα στην Αιτωλοακαρνανία) εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών. Επίσης υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας και ορίζεται να αποφεύγονται οι ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.

Ειδικές ρυθμίσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προβλέπονται για τις σεισμικές έρευνες (βέλτιστη επιλογή ανάμεσα σε ελεγχόμενες ήπιες εκρήξεις ή μηχανικό δονητή εδάφους, αποφυγή πρόκλησης ζημιών σε μνημεία και σε κτίρια, ελαχιστοποίηση της διατάραξης των δραστηριοτήτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές, κ.α.) καθώς και για την πρόληψη ατυχημάτων και το ενδεχόμενο διαρροών.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρίες διεξάγουν ήδη έρευνες στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το Μάιο του 2014 με τις οποίες παραχωρήθηκαν στα ΕΛΠΕ η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στην Energean η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το κοίτασμα στο Κατάκολο που έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης.

Τις αποφάσεις υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.