Του Κωνσταντίνου Σιούμπουρα

Δεν οφείλεται στην τακτική της κυβέρνησης αλλά στις διαφωνίες των δανειστών η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας πριν από μέρες στη Βουλή. Εντάξει  οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων είναι υπαρκτές, αλλά  υπαρκτές είναι και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά ανοικτά θέματα ,που μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση. Άλλωστε το παραδέχθηκε εμμέσως και ο κ.Τσακαλώτος ,όταν δήλωνε ότι αν δεν δει όλο το πακέτο δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Αυτό το διαρκές μπρα – ντε – φέρ όμως δημιουργεί συνεχώς παράπλευρες απώλειες στην οικονομία, καθώς συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μια σημαντική εκροή καταθέσεων κατά 1,5 δισ ευρώ. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία είχε παρατηρηθεί επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, η αντιστροφή αυτής της τάσης είναι ένα ακόμα ανησυχητικό σύμπτωμα, που θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση, κάτι που ασφαλώς δεν συνέβη. Αντίθετα συνεχίζεται η παράταση της εκκρεμότητας, όσον αφορά την αξιολόγηση, μία παράταση που όχι μόνο επιβαρύνει το κλίμα στην οικονομία, αλλά προκαλεί παρενέργειες που μπορεί οι συνέπειες τους να είναι πολύ πιο οδυνηρές από τα μέτρα που συζητούνται.

Ήδη τα στελέχη των τραπεζών επεσήμαναν στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, από την αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης . Βέβαια η κυβέρνηση  αφού εξάντλησε τις θεωρούμενες διαπραγματευτικές δυνατότητες της και κατανόησε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δείχνει να αποδέχεται το βάρος που της αναλογεί. Αν έτσι έχει η κατάσταση, αν όντως η κυβέρνηση βλέπει με ρεαλισμό τα πράγματα, το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την ενθάρρυνσή της ώστε να βάλει το ταχύτερο την υπογραφή της σε μια έντιμη συμφωνία εξόδου, επιτέλους, από την κρίση.

Όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει συμφωνία, τόσο θα ενισχύεται η αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι χειρότερες. Ο κ.Τσίπρας πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν η προοπτική της χώρας είναι πιο σοβαρή υπόθεση  από τις  εσωτερικές ισορροπίες του κόμματός του. Και ας βοηθήσουν όλοι, μήπως και τελειώσουμε επιτέλους με την κρίση και κάνουμε μια καινούργια αρχή, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.