Το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης φαίνεται να πηγαίνει για μια ακόμα φορά στην παράταση, με υψηλό κόστος για την οικονομία. «Θα πάρει καιρό, δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα» εκτιμά στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, αναδεικνύοντας και τη διάσταση της αναγκαίας πολιτικής διαχείρισης των σκληρών μέτρων που προδιαγράφονται στον ορίζοντα.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένεται να αναχωρήσουν την Τρίτη από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία για μια ακόμα φορά, παρεκτός εάν προκύψει ένα θαύμα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το θαύμα της άμεσης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης συνεπάγεται υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα μέτρα τα οποία απαιτούν οι δανειστές είναι σκληρά σε όλα τα μέτωπα και οι προτάσεις για αντίμετρα τύπου μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ στην ενέργεια έπεσαν σε τείχος.

«Το ΔΝΤ τα έχει στυλώσει» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας τις απαιτήσεις του Ταμείου για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και μη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επεδίωκε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, όλοι οι θεσμοί έχουν στοιχηθεί πίσω από την απαίτηση του Ταμείου για την ανάγκη μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των αντίμετρων, απορρίπτοντας μειώσεις φόρων με -κατά την άποψή τους- πολιτικά κριτήρια.

Οι διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι κυβέρνηση και δανειστές είχαν εντελώς διαφορετικά πράγματα στο μυαλό τους και οι αποστάσεις έλαβαν διαστάσεις ρήξης την περασμένη Τρίτη, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -σύμφωνα με πληροφορίες- απείλησε με διακοπή των συζητήσεων.

Το τρένο της 20ής Μαρτίου -όταν είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup – είναι πλέον πολύ δύσκολο να μη χαθεί.

Η συνέχεια, όπως εκτιμάται από πηγές με γνώση των διεργασιών, θα γραφτεί στο EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης.

Εκεί, με έκθεσή τους οι θεσμοί θα ενημερώσουν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και θα αποφασιστεί αν οι επικεφαλής θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα ή οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.