Τα τελευταία χρόνια η κυκλοφορία των πλαστών προϊόντων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Το εμπόριο πλαστών προϊόντων ανέρχεται σε σχεδόν μισό τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα οι απομιμήσεις και τα πειρατικά προϊόντα αντιστοιχούν έως το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, ή έως 461 δισεκατομμύρια δολάρια, πλήττοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα κρατικά ταμεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ΟΟΣΑ.

Το εμπόριο απομιμήσεων όπως οι τσάντες Louis Vuitton ή τα παπούτσια Nike έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, με την προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ το 2008, να το εκτιμά στο 1,9% των παγκόσμιων εισαγωγών ή στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επιπτώσεις της πρακτικής αυτής είναι μεγαλύτερες για πλούσιες χώρες – όπου εδρεύουν οι περισσότερες από τις εταιρίες που παράγουν αυτά τα προϊόντα – με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει έως 5% των πλαστών προϊόντων το 2013, αξίας έως 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κινεζικών εταιριών συχνά παραβιάζονται. Ο ΟΟΣΑ απέδωσε, την αύξηση των εμπορίου πειρατικών προϊόντων από το 2008 στην αναβίωση του εμπορίου μετά την χρηματοοικονομική κρίση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού εμπορίου.