Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι αν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και απευθύνει έκκληση για βοήθεια στους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι χρειάζεται μισό δισεκατομμύριο δολάρια (440 εκ. ευρώ) για να εξασφαλιστεί η στέγαση περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων μέχρι το 2018 και έχει ξεκινήσει εκστρατεία «Nobody Left Outside» (Κανείς να μην μείνει απέξω), η οποία καλεί τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει περισσότερο στις ανάγκες του διεθνούς οργανισμού.

«Η εκστρατεία απευθύνεται στους ιδιώτες, στις επιχειρήσεις, στα ιδρύματα και στη φιλανθρωπική δράση σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι το 2015 ο ιδιωτικός τομέας συνέβαλε σε ποσοστό μόλις 8% στη συνολική χρηματοδότηση της HCR.

Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μια κατάσταση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη συριακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα εκτοπισμένοι στον κόσμο, από τους οποίους 20 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες.

Για να τους βοηθήσει, η Ύπατη Αρμοστεία αγοράζει ετησίως 70.000 σκηνές και περισσότερα από δύο εκατομμύρια αδιάβροχα καλύμματα. Η διεθνής υπηρεσία βοηθά επίσης τους ανθρώπους αυτούς να βρουν στέγη και να πληρώνουν το ενοίκιό τους, σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Συνολικά, οι δραστηριότητες αυτές αναμένεται να κοστίσουν 724 εκατομμύρια δολάρια το 2016, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία διαθέτει μόνο 158 εκατ. δολάρια.