Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τη Βρετανία «να αναλάβει τις ευθύνες της» και να υποδεχθεί τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη Γαλλία ενώ έχουν συγγενείς στη Βρετανία.

«Η Γαλλία αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια και αναμένει από τους εταίρους της να κάνουν το ίδιο, κυρίως όταν πρόκειται για ασυνόδευτους ανήλικους», επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας στη διάρκεια διάσκεψης που είχε διοργανωθεί στο Παρίσι για την τύχη των 250 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες.

«Καλώ τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά τους εφήβους που βρίσκονται σήμερα στη Γαλλία και έχουν οικογένεια στη Βρετανία», συνέχισε ο Ολάντ, θίγοντας ένα σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας, αυτό της υποδοχής των ασυνόδευτων αυτών ανήλικων προσφύγων από τη δεύτερη.

«Εμείς κάναμε την προσπάθεια να τους προσφέρουμε καταφύγιο, να τους υποδεχθούμε. Θέλουν να πάνε στη Βρετανία. Έχουμε συμφωνίες με αυτήν τη φιλική και γειτονική χώρα, αυτές θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», υπενθύμισε εξάλλου ο πρόεδρος Ολάντ.

Η δήλωση αυτή έτυχε παγερής υποδοχής από το Λονδίνο όπου ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι γίνεται «σημαντική δουλειά» για να «υποδεχθούμε αυτούς που ζητούν άσυλο και τα ευάλωτα παιδιά που φτάνουν από τη Γαλλία». «Η δουλειά αυτή συνεχίζεται» και «δεν αποδέχομαι την υπόθεση ότι δεν εργαζόμαστε αρκετά», σημείωσε.

Σε επίσκεψή του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε την επανεξέταση των φακέλων των ανηλίκων οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της απόρριψης από τις βρετανικές αρχές της υποδοχής τους στη Βρετανία, σύμφωνα με γαλλική πηγή.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική από τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των προσφύγων μετά την ανακοίνωση που έκανε στις αρχές του Φεβρουαρίου ότι θα δεχθεί μόνον 350 από αυτούς τους ανήλικους, δηλαδή αριθμό που απέχει πολύ από τα 3.000 παιδιά που αναφέρονταν όταν ετίθετο σε εφαρμογή το πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υποδεχθεί 388 ανήλικους, προτού αυτούς τους προωθήσει σε κέντρα υποδοχής που δημιουργήθηκαν ειδικά γι’αυτούς, και 503 άλλους στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ανήλικοι αυτοί είναι παιδιά που προέρχονται από την «Ζούγκλα» του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, την οποία διέλυσαν στα τέλη του Οκτωβρίου οι γαλλικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ