Περισσότερα από 11 εκατομμύρια σπίτια παραμένουν άδεια σε όλη την Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή 4,1 εκ. άνθρωποι είναι άστεγοι.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian, στην Ισπανία υπάρχουν 3,4 εκ. σπίτια άδεια, δηλαδή το 14% των περιουσιών όλης της Ισπανίας,  2 εκ. στη Γαλλία, 2 εκ. στην Ιταλία. Αλλά και στη Γερμανία 1,8 σπίτια κατά μέσο όρο παραμένουν χωρίς κάτοικο και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Πορτογαλία τα άδεια σπίτια υπολογίζονται στις 735.000, ενώ στην Ελλάδα στις 300.000 και στην Ιρλανδία 400.000.

Τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν την περίοδο του μεγάλου «κατασκευαστικού μπουμ»,  λίγο πριν δηλαδή την οικονομική κρίση του 2007-2008 και δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Επιπλέον, τα περισσότερα εξ αυτών κατασκευάστηκαν με προοπτική επένδυσης και όχι ιδιοκατοίκησης.

«Είναι απίστευτο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό», λέει ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Empty Houses στον Guardian. Σκοπός της οργάνωσης είναι να πιέσει, προκειμένου τα σπίτια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. «Τα σπίτια υπάρχουν για να ζουν άνθρωποι μέσα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε κάτι πάει πραγματικά στραβά στη στεγαστική αγορά», συμπληρώνει. Όπως προσθέτει, τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια της Ευρώπης υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας ηπείρου που αριθμεί λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια αστέγους.

Ο Φρικ Σπίνεγουιν, διευθυντής του FEANTSA οργάνωσης που ασχολείται με τους άστεγους σε ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτηρίζει το γεγονός «σκάνδαλο», τονίζοντας ότι χρειάζονται μόλις τα μισά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα στέγης σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι  το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του καλούσε την Κομισιόν να αναπτύξει στρατηγική για επίλυση του προβλήματος στέγασης στην Ευρώπη «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Το ψήφισμα πέρασε με 349 ψήφους υπέρ και 45 κατά.

Η Ισπανία έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα σπίτια που σήμερα παραμένουν ακατοίκητα χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να στεγάσουν Βρετανούς και Γερμανούς σε παραθαλάσσιες περιοχές. Να σημειωθεί ότι  η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι επιπλέον υπάρχουν 500.000 μισοτελειωμένες κατοικίες, καθώς οι κατασκευαστές σταμάτησαν την ανέγερσή τους με την έναρξη της κρίσης. Κατά τη διάρκεια, πάντως, του «κατασκευαστικού μπουμ» μεταξύ του 2004 και του 2008 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ κατασκευάζονταν περισσότερες από 800.000 κατοικίες ανά έτος.

Ορισμένοι Δήμοι στην Καταλονία έχουν απειλήσει τις τράπεζες με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε σπίτι στο οποίο κάνουν κατάσχεση και παραμένει ακατοίκητο για περισσότερα από δύο χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο της Τερράσα έχει ήδη διαμηνύσει στις τράπεζες ότι «πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρουν ένοικους», αλλιώς θα το ίδιο θα κατάσχει τις κατοικίες και θα τις χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς.