«Οι ιταλικές οικογένειες, έπειτα από πέντε χρόνια απαισιοδοξίας, εκφράζουν μεγαλύτερη ικανοποίηση για τη ζωή τους», σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat.

Πιο αναλυτικά, το 41% των εφήβων ηλικίας 14 ετών δηλώνει συνολικά ικανοποιημένο από τη ζωή του. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 35,1%. Η ικανοποίηση αυτή όμως μειώνεται στο 34,4% όσον αφορά τους ηλικιωμένους από 75 ετών και πάνω.

Το 90,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τις οικογενειακές σχέσεις του, και το 82,8% από τις φιλίες.

Σε ό,τι αφορά όμως την εμπιστοσύνη προς τους συμπολίτες τους, οι Ιταλοί παραμένουν επιφυλακτικοί: το 78,1% δηλώνει ότι «πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός», ενώ μόνο το 19,1% θεωρεί ότι «ο κόσμος αξίζει την εμπιστοσύνη μας».

Το 38,9% των ιταλικών οικογενειών πιστεύει ότι στην συνοικία στην οποία ζει υπάρχει κίνδυνος παρείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος, το 33% διαμαρτύρεται για την ελλιπή δημόσια καθαριότητα και το 32,9% εκτιμά ότι τα δημόσια και δημοτικά μέσα μεταφοράς είναι ανεπαρκή.

Τέλος το 47,3% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά στην έρευνα του Istat ότι είναι «αρκετά ικανοποιημένο» από την οικονομική του κατάσταση. Όπως εξηγεί το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, από το 2008 μέχρι το 2014, το ποσοστό αυτό μειώθηκε αισθητά, ενώ από το 2014 και πέρα άρχισε -αργά αλλά σταθερά- να αυξάνεται και πάλι.