To κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ σκληραίνει τη στάση του στο προσφυγικό: Το προτεινόμενο από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) κατευθυντήριο σχέδιο ενόψει του συνεδρίου του τον Δεκέμβριο στην πόλη ‘Εσσεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προβλέπει την άμεση προώθηση των διασωθέντων προσφύγων στην Βόρεια Αφρική. Επίσης γίνεται και λόγος για «ζώνες διέλευσης» στα σύνορα, όπως γράφει η εφημερίδα «Die Welt».

«Τα γεγονότα του παρελθόντος έτους δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν» αναφερόταν ήδη στο αρχικό κείμενο του σχεδίου και «το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου», κατά του οποίου καταφερόταν ακόμα την άνοιξη η Μέρκελ, αναγνωριζόταν ως «επιτυχία».

Ένα εδάφιο, όμως, το οποίο αφορά στην μεταχείριση των προσφύγων οι οποίοι κινδυνεύουν να πνιγούν στη Μεσόγειο γίνεται αυστηρότερο: «Θα πρέπει να μην μεταφέρονται πλέον μετά την διάσωσή τους στην Ιταλία ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου», είναι η τελική διατύπωση. Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες προτείνουν επίσης τώρα να δημιουργηθούν «δυνατότητες επί τόπου υποδοχής τους».

Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις βάρκες των παράνομων διακινητών και διασώζονται από τον πνιγμό θα μεταφέρονται πίσω στις αφρικανικές ακτές.

Σε αυτή τη διατύπωση ακριβώς η γερμανική εφημερίδα βλέπει ότι το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κινείται πλέον προς την λεγόμενη «λύση Αυστραλίας», η οποία προτάθηκε πρόσφατα από τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και την οποία απέρριπτε μέχρι πρότινος η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνει η Die Welt.