Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα καταλήξει σε συμφωνία για την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, εξέλιξη που θα αποτελέσει κρίσιμο ορόσημο στις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος στη λατινοαμερικάνικη χώρα που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Ο Σάντος είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει πως οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία των FARC θα ολοκληρωθεί ως την 20ή Ιουλίου.

«Αν οι διαπραγματευτές κάνουν μια τελική προσπάθεια να καταλήξουν στο αποφασιστικό σημείο, που είναι η εκεχειρία και ο τερματισμός των εχθροπραξιών, θα έχουμε κάνει ένα θεμελιώδες βήμα για την επίτευξη της ειρήνης», είπε ο Σάντος σε μια εκδήλωση στην Μπογοτά.

«Προσεύχομαι στον Θεό να μας δώσει τη δύναμη να κλείσουμε αυτές τις συμφωνίες μέσα σε αυτή την εβδομάδα, επειδή τις έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση σημειώνουν πάντως ότι η ανακοίνωση μιας τέτοιας συμφωνίας δεν θα σημάνει απαραιτήτως ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, αλλά μάλλον πως θα περιγράφει τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες και θα τεθεί σε εφαρμογή όταν υπογραφεί η οριστική συμφωνία ειρήνης.

Στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός θα εμπεριέχονται λεπτομέρειες για το πώς θα αφοπλιστούν οι αντάρτες, κατά τις ίδιες πηγές. Ο Ροδρίγο Λοντόνιο, ή Τιμοσένκο, ο ηγέτης των FARC, μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία μαζί με τον Σάντος την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Μέχρι σήμερα τα δύο μέρη έχουν καταλήξει σε διάφορες επιμέρους συμφωνίες, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει στους όρους της εκεχειρίας και στο πώς ακριβώς θα οργανωθεί το δημοψήφισμα διά του οποίου οι Κολομβιανοί θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την οριστική συμφωνία ειρήνης.

Οι αντάρτες των FARC τηρούν την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε η οργάνωση πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση διέταξε νωρίτερα φέτος την αναστολή των αεροπορικών επιδρομών εναντίον των στρατοπέδων των ανταρτών.

Όμως οι διαπραγματευτές αθέτησαν την προθεσμία που είχαν θέσει για την υπογραφή οριστικής συμφωνίας τον Μάρτιο και ο Σάντος επικρίθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω δηλώσεων που έκανε σχετικά με το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ότι θα διεξαχθεί.

Ο Τιμοσένκο έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι δεν συμφωνεί να ανακοινώνονται προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Η πράξη έχει δείξει πως ο καθορισμός προθεσμιών βλάπτει τη διαδικασία, και ακόμη περισσότερο όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία. Παρότι προχωράμε, δεν έχουμε φθάσει εκεί ακόμα», ανέφερε ο ηγέτης των ανταρτών.

Στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από πενήντα χρόνια, ενεπλάκησαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, κατά κυβερνητικά στοιχεία.