Απάντηση σε υψηλούς τόνους προς την Άγκυρα, στον απόηχο των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξή του προς τον Αλέξη Παπαχελά και το Σκάι.
«Έχουμε πολλούς λόγους να σκεφτόμαστε τα βράδια τι κάνει η Τουρκία. Έχω ξαναπεί πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη. Κάποιοι εκεί νομίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Συρία. Αυτό που έγινε στο Φαρμακονήσι ήταν εξαιρετικά σοβαρό. Δεν θα είμαστε πάντα ανεκτικοί. Κάποια στιγμή η απάντησή μας θα είναι σκληρή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και πρόσθεσε: «Ελκυστικές οι μυρωδιές της ελληνικής γης για τους Τούρκους. Προστατεύουμε πλέον τους χώρους της Ελλάδας περισσότερο από πριν. Κάνουν λάθος αν νομίζουν πως η οικονομική κρίση μας κάνει αδύνατους σε ότι αφορά την ασφάλεια της χώρας. Θετικό το ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν απάντησε στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε. Να καταγραφεί αυτό στα θετικά της προηγούμενης εβδομάδας. Όποτε χρειάζεται είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι: «Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες αν ήξεραν ποιοι ήταν μέσα στο ελικόπτερο δεν θα το άφηναν να προσγειωθεί. Εμείς έχουμε δυο αρχές. Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια πραξικοπήματος. Από την άλλη τα ελληνικά δικαστήρια κρίνουν αν όντως αυτοί που ζητούν άσυλο το δικαιούνται. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η πολιτική καταδίκη ενός πραξικοπήματος δεν είναι το ίδιο με την απονομή δικαιοσύνης. Ελπίζω στο τέλος να ζήσουν αυτοί οι οκτώ άνθρωποι μια καλή ζωή και να μην έχουν προβλήματα οι οικογένειές τους».
Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν συνδέω αυτή την υπόθεση με την ένταση στο Αιγαίο. Η νευρικότητα της Τουρκίας υπήρχε από πριν. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και μετά να πάει να πει ότι με βάση αυτές της ζώνες διεκδικεί πράγματα».
Αναφερόμενος στα όρια που έχει βάλει η ελληνική πλευρά ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως: «η κόκκινη γραμμή μας είναι να μην πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Κόντεψαν να το κάνουν τις προηγούμενες ημέρες».
Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει μιλήσει και με το ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο είναι «γιατί δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει». Τόνισε δε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι «έγινε στην περιοχή 3 και 4, όπου η Τουρκία έχει αποκλείσει την ύπαρξη συνεργασίας για την αποτροπή του προσφυγικού» εκφράζοντας την άποψη ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
«Εγώ υποστηρίζω απέναντι στους Τούρκους» είπε ο κ. Κοτζιάς «ότι πρέπει να μετρήσουν την περιοχή τους. Με την Ρωσία δεν είναι μακροχρόνια η σχέση τους. Με τους Αρμένιους δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις ουσιαστικά, λόγω του θέματος της Γενοκτονίας. Στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται με έναν τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μόνη χώρα με την οποία έχουν φυσιολογικές σχέσεις -και θα έπρεπε- και που τους στηρίζει να εξευρωπαϊστούν, είναι η Ελλάδα».
Σε ερώτηση αν η συνεχής αμφισβήτηση με τα επεισόδια στο Αιγαίο δημιουργεί ένα τετελεσμένο ως «γκρίζα ζώνη» ο κ. Κοτζιάς ήταν κατηγορηματικός ότι «τετελεσμένο δεν δημιουργεί κανένας» καθώς όπως είπε παραθέτοντας στους διεθνείς συνομιλητές του ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του τουρκικού παραλογισμού, αυτό της Γαύδου στο χάρτη του Αιγαίου, αντιλαμβάνονται «ότι εδώ πρόκειται για παλιούς νέο-οθωμανισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ούτε νομική, ούτε ηθική, ούτε πολιτική βάση».