Στον μηδενισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες στοχεύσει η κυβέρνηση, ανέφερε από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης. Μάλιστα δήλωσε πως: «Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ολοκληρώνεται ένα κύκλος που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πορεία με τη συζήτηση που ξεκίνησε για την ελάφρυνση του χρέους».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι βαθιά πληγωμένη από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με δυνατή προοπτική και παρουσίασε τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα στηρίξουν τη διαδικασία ανάπτυξης και τα οποία είναι:
• Το ΕΣΠΑ 2014-2020 που για φέτος προβλέπει δράσεις ύψους 4 δισ. Ευρώ, οι οποίες με την κινητοποίηση του ΠΔΕ θα φτάσουν τα 8 δισ. Ευρώ.
• Κατάθεση εντός της εβδομάδας του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα δίνει έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις επενδύσεις στους κλάδου Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
• Σχέδιο Γιούνκερ. Ο κατάλογος της Ελλάδας περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων οι 18 πρόκειται για αμμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις.
• Νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
• Απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων και στη συνέχεια ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
• Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.
Αναφερόμενος στη δραστηριότητα των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο δάνειο που σύνηψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2015 ύψους 1 δισ. Ευρώ για χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, την ίδρυση γραφείου στην Αθήνα της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), καθώς και στη συμμετοχή του IFC (επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας) στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε αυτές τις δράσεις έρχεται να προστεθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση δημοσίων κοινωνικών υποδομών.
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, η οποία διοργανώνει το επιχειρηματικό φόρουμ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 207 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. Ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος η στήριξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης».