Είναι οι άνθρωποι που άφησαν πίσω τους μια πατρίδα, που ταξίδεψαν σε μια άγνωστη θάλασσα, που έχουν ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι οι σύγχρονοι πρόσφυγες του Αιγαίου σε μια μοναδική έκθεση σκίτσων στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων που άνοιξε τις πύλες της στις 19 Απριλίου και θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Εβδομήντα σκίτσα από τον 1ο διεθνή διαγωνισμό σκίτσων που διοργάνωσε η KIMSE YOK MU (ΚΥΜ), μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός Αναπτυξιακής Βοήθειας, με έδρα την Τουρκία, βρίσκονται για πρώτη φορά στην Αθήνα σε συνεργασία με την Τεχνόπολη. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αλλά και οι διοργανωτές στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στις δύο πλευρές του Αιγαίου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

εκθεση 1

Η έκθεση ταξίδεψε ήδη στην Ινδία ενώ δεύτερος σταθμός είναι η Αθήνα. Επισημαίνεται ότι λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γειτονική χώρα δεν κατέστη δυνατή η εγκαινίαση της έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη καθώς και η βράβευση των νικητών. Αμέσως μετά η έκθεση θα ταξιδέψει στη Βιέννη, στο Μόναχο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Η έκθεση θα ακολουθήσει την επιθυμητή διαδρομή των προσφύγων έως τον προορισμό τους. Προγραμματίζεται επίσης η μεταφορά της σε Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη.

εκθεση3

Στον διαγωνισμό, έλαβαν μέρος καλλιτέχνες από 74 χώρες με 1.244 έργα τέχνης. Ανάμεσα στα έργα που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα είναι φυσικά τα έργα των νικητών αλλά και των Ελλήνων συμμετεχόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Aristides Esteban Hernandez Guerrero-Ares, από την Κούβα, ο οποίος με άλλο σκίτσο του κέρδισε και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Τα επόμενα δύο βραβεία τα μοιράστηκαν ο Pavel Konstantin από τη Ρουμανία και ο Alessandro Gatto από την Ιταλία. Οι σκιτσογράφοι αποτύπωσαν στα έργα τους όλες τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

σκιτσο1 Σχετικά με αυτή την πρωτότυπη και μοναδική έκθεση, το μέλος της κριτικής επιτροπής και ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σκίτσων, ο Βέλγος σκιτσογράφος Rudy Gyhesens ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Τα σκίτσα είναι πιο αποτελεσματικά για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει πραγματικά, παρά οι πλείστες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης». Από την πλευρά του, τέως Αντιπρόεδρος του οργανισμού KIMSE YOK MU Levent Eyuboglu τόνισε ότι οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις χώρες τους με φόβο και κίνδυνο της ζωής τους, αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες κάνοντας τεράστιες διαδρομές, χωρίς όμως ποτέ να σταματούν τα προβλήματά τους. «Είναι κυνηγημένοι από παντού!», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Eyuboglu επεσήμανε πως οι εθελοντές του ΚΥΜ είναι από τους πρώτους που ευαισθητοποιήθηκαν για τους Σύριους πρόσφυγες, από την αρχή των συγκρούσεων, συγκεντρώνοντας πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες (περίπου 30 εκ. Ευρώ) για ανθρωπιστική βοήθεια.

Διάρκεια έκθεσης έως 23 Απριλίου.

Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη 21 Απριλίου και Παρασκευή 22 Απριλίου 10.00 – 22.00 Σάββατο 23 Απριλίου 10.00 – 14.00

Είσοδος ελεύθερη.

σκιτσο3