theoxaris
Του Χάρη Θεοχάρη*

Τελευταία οι πολίτες -και ειδικά οι μικρομεσαίοι- ακούν διαρροές και σενάρια αιφνιδιασμού για νέους συντελεστές έκτακτης εισφοράς που θα αυξήσουν τα βάρη κατά 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ –άλλο τόσο έκτακτη εισφορά, 1,2 δισεκατομμύρια παίρνουμε από την έκτακτη εισφορά, επί δύο στον ελληνικό λαό- για μείωση του αφορολογήτου ορίου, για νέα κλίμακα που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με άλλα 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ, για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και το καινούργιο «φρούτο» είναι ο ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα. Κηρύξατε πόλεμο και στους ιδιοκτήτες των ΙΧ. ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα; ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα. Τουλάχιστον, βάλτε στα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία.

Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Τι έγινε αυτή η κόκκινη γραμμή; Ξεχάστηκε. Ενώ αν προσθέσουμε σε αυτά και το ασφαλιστικό, η συνολική επιβάρυνση για συγκεκριμένες ομάδες μικρομεσαίων αναμένεται να καταστεί γιγάντια για τις δυνατότητές τους μετά από επτά χρόνια κρίσης. Έτσι κύριοι της κυβέρνησης θα είστε και αναποτελεσματικοί. Δηλαδή, θα μας ζητάτε σε λίγο και άλλα μέτρα.

Και, βέβαια, όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο τέλος επιτηδεύματος, στην προκαταβολή φόρου, στον ΕΝΦΙΑ όπου μειώσετε τις αντικειμενικές αξίες για να αυξήσετε -όπως φαίνεται τώρα- τους συντελεστές. Αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν, η έννοια του «αστικού εχθρού» επεκτείνετε και στους μικρομεσαίους, του «ταξικού εχθρού».
Όλα θυσιάζονται για να μην προχωρήσετε κύριοι της κυβέρνησης σε καμία μεταρρύθμιση, σε καμία περιστολή δαπάνης, σε καμία δομική αλλαγή. Το μείγμα της πολιτικής σας είναι φόροι, φόροι και φόροι. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, οι εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, το κλείσιμο των εργοστασίου της SOFTEX και της Continental, τα δέκα χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2015 δεν σας λένε τίποτα;

Οι νέοι επιστήμονες, τα μυαλά και τα νιάτα της χώρας, που φεύγουν μαζικά, δεν σας λέει τίποτα. Η αποτυχία σας να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις ή ακόμα να πείσετε τους Έλληνες να βγάλουν τα λεφτά τους από τα στρώματα και να τα βάλουν στις τράπεζες και η φυγή των υφισταμένων, πάλι δεν σας λέει τίποτα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και εταιρειών σε εφορία, ταμεία και τράπεζες είναι αθροιστικά υψηλότερες από μία φορά το ΑΕΠ. Το 2015 είναι έτος κατά το οποίο αυξήσατε τους φόρους και κινηθήκατε εκτός στόχων του αρχικού προϋπολογισμού. Όμως, ακόμη πιο κρίσιμο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξάνονταν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα.

Πώς θα ανταπεξέλθει ο πολίτης σε αυτή την τελευταία επιδρομή στα εισοδήματά του που ετοιμάζετε; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν θα οδηγούν ουσιαστικά μόνο σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων στην εφορία;
H κυβέρνηση στα οικονομικά, όπως και τα θεσμικά ζητήματα, φέρνει και σχεδιάζει αδιανόητες πρακτικές και ρυθμίσεις καθεστωτικής αντίληψης. Ειδικά στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, οι προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αντιπαραγωγικές, μη υλοποιήσιμες και εντείνουν την αβεβαιότητα κι έτσι, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. Ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία απ’ αυτές θέτουν στο στόχαστρο τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την πλειοψηφία που θα σας ξεπληρώσει με το ίδιο νόμισμα που την πληρώνετε σήμερα.

.Από ομιλία στη Βουλή του Χάρη Θεοχάρη, βουλευτή Β Αθηνών με το Ποτάμι