Πριν από 20 περίπου ημέρες ο πρωθυπουργός από του βήματος του Κοινοβουλίου είπε ότι «δεν είμαστε απατεώνες, απλά είχαμε αυταπάτες», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις φρούδες ελπίδες που μοίρασε αφειδώς στις δύο προεκλογικές περιόδους που αναδείχθηκε νικητής, τόσο τον Ιανουάριο του 2015, όσο και τον Σεπτέμβριο.

Ανατρέχοντας στις υποσχέσεις, αλλά και στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα πραγματικά ανατριχιάζει ακόμη και ο πλέον φανατικός οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ. Από όλα όσα είχε υποσχεθεί τόσο στο περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που θα υλοποιούταν με τα χρήματα που υπήρχαν στο ΤΧΣ και είχαν περισσέψει από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και στο παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου τίποτα, μα απολύτως τίποτα, δεν ισχύει.
Αντίθετα οι πολίτες επιβαρύνονται καθημερινά με νέους φόρους, με νέες υποχρεώσεις και βέβαια πάντα ελλοχεύει η δαμόκλειος σπάθη του «κόφτη». Δηλαδή θα επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα.

Και την ίδια ώρα δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα μία αχτίδα ελπίδας ανάπτυξης στην οικονομία. Διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο εάν υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις το κάρο μπορεί να βγει από την λάσπη. Κι αυτό διότι οι δημόσιες επενδύσεις έχουν εισέλθει από το πρώτο μνημόνιο στην διαδικασία των περικοπών.

Κι όμως η κυβέρνηση Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ψηφίζει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια αρνείται να κατανοήσει την ανάγκη να μειωθεί το κράτος και να δοθούν κίνητρα στις ιδιωτικές επενδύσεις. Αντίθετα με βάση το πολυνομοσχέδιο ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέους δημόσιους οργανισμούς, προκειμένου να «βολέψουν» κι άλλους κομματικούς φίλους.

Και τι κάνει η κυβέρνηση και το Μαξίμου. Προσπαθεί να διαχειριστεί με αλλεπάλληλα «παραμύθια» αυτή την ομολογουμένως αποτυχημένη 100% διαπραγμάτευση. Με δικαιολογίες που θυμίζουν παιδιά που προσπαθούν να αποφύγουν την τιμωρία θέλει να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεων.

Το τι αρλούμπες έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν περιγράφεται. Μέχρι που παρουσίασε ως επιτυχία η κ. Καρακώστα την σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ. Προφανώς η εκλεγμένη στην Β’ Πειραιώς βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει γνώση ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ όχι μόνο το χάνουν, αλλά θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν μέσω του ΕΚΑΣ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Ή όσα είπε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοπεφτάτου, για τα τσιγάρα, τους καφέδες και τα ποτά.

Είναι λογικό να υπάρχει αγανάκτηση και οργή, η οποία μπορεί να μην εκτονώνεται στις πλατείες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα «φουντώσει» τώρα που θα πονέσει η τσέπη μας.

Κι όμως ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να μιλά για γενναία διαπραγμάτευση, αλλά δεν έχει τη γενναιότητα να ζητήσει ένα συγνώμη. Να πει κάτι απλό στον κόσμο: «Ότι δεν τα καταφέραμε στις διαπραγματεύσεις και για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αναγκαζόμαστε να λάβουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα». Τόσο απλά. Ο κόσμος ειλικρινά θα του αναγνώριζε το λάθος.

Μιχάλης Κωτσάκος