France’s President François Hollande in his office at the presidential Élysée Palace in Paris, France. January 2014

Δεν περνά στον δεύτερο γύρο ο Φρανσουά Ολάντ δείχνει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιείσαι η Odoxa Institute/Dentsu-Consulting για λογαριασμό της Le Parisien και του BFMTV. Αντίθετα ο επίσης Σοσιαλιστής, υπουργός Οικονομικών του, Εμάνουελ Μακρόν φαίνεται να έχει «ρεύμα».

Ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει έως το τέλος του χρόνου αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, τον Μάρτιο του 2017. Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου είναι ιδιαίτερα χαμηλή αφού σύμφωνα με την δημοσκόπηση αν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών γίνονταν αυτό το σαββατοκύριακο, θα έπαιρνε μόλις 15%. Ο πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, θα σταματούσε στο 20% και πρώτη θα ερχόταν η Μαρίν Λεπέν με 31%.

Ο Μακρόν που την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησε τη δική του πολιτική κίνηση τόνισε πως οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να βάλει φρένο  στις φήμες για τις προεδρικές φιλοδοξίες του.

Ωστόσο αν τελικά διεκδικούσε την προεδρία,  η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 14-15 Απριλίου έδειξε ότι θα εξασφάλιζε το 21%, περνώντας αυτός στον δεύτερο γύρο με την Λεπέν, την οποία και τελικά θα κέρδιζε.

Την Πέμπτη, άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων έχει αρνητική άποψη για την προεδρία του Ολάντ.