Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια η γερμανική κυβέρνηση θα δαπανήσει το ποσό των 93,6 δις ευρώ μέχρι για τους πρόσφυγες μέχρι το 2020.  Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για τη στέγαση, την ενσωμάτωση, τα μαθήματα εκμάθησης γερμανικών, τη χορήγηση επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, έγραψε το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο υπολογισμούς του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Τουλάχιστον €16,1 δισεκ. αναμένεται να δαπανηθούν για τους πρόσφυγες φέτος και οι ετήσιες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν στα €20,4 δισεκ., σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, υπολογιζόταν ότι τα ομόσπονδα κρατίδια θα δαπανούσαν €16,52 δισεκ. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το 2016. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρεται ότι θα επιστρέψει το ένα τέταρτο του ποσού της δαπάνης στα ομόσπονδα κρατίδια. Ένα ινστιτούτο οικονομικών μελετών της Κολονίας προέβλεψε φέτος ότι θα απαιτηθούν δαπάνες €22 δισεκ. το 2016 μόνο για τα προγράμματα ενσωμάτωσης και εκμάθησης γερμανικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Σπίγκελ, τα ομόσπονδα κρατίδια προβλέπουν πως η δαπάνη για τους πρόσφυγες θα είναι €21 δισεκ. φέτος και θα αυξηθεί σε έως και €30 δισεκ. ως το 2020.

Το Βερολίνο περιμένει ότι θα υποδεχθεί άλλους 600.000 πρόσφυγες φέτος, περίπου 400.000 το 2017 και 300.000 τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία υποδέχθηκε το μεγαλύτερος μέρος των προσφύγων που έφθασαν στην ΕΕ πέρυσι, περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.